A KKV-éknak nincs szükségük újabb adóteherre

Az RMDSZ nem támogatja az átalányadó újbóli bevezetését, ugyanis szerintünk ez nem az adócsalás csökkentését eredményezi, hanem éppen ellenkezõleg, negatívan érinti különösképpen a kis- és középvállalkozókat – jelentette ki hétfõn, Déván tartott sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Az EP-képviselõ elmondta, nem fog csökkenni az adócsalások mértéke, hanem sokkal inkább növeli a KKV-ra nehezedõ, amúgy is fullasztó adóterhet, a pénzügyminisztérium által 2014. január elsejétõl tervezett átalányadó. “Nem a multinacionális vállalatok fognak új munkahelyeket teremteni Romániában, hanem a kis- és közepes vállalatok. Ennek az ágazatnak fiskalitás szempontjából könnyítésre van szüksége és nem pedig egy fullasztó intézkedés, mint amilyen az átalányadó” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, aki utalt arra is, hogy ebben az évben csökkent a külföldi befektetések mértéke Romániában, az év elsõ nyolc hónapjában 500 millió eurót fektettek be külföldi tõkébõl, a kormány által bejelentett tíz milliárd euróból.

Az EP-képviselõ azt is felidézte, hogy 2009 – 2010 között úgy az SZDP, mint a liberálisok bírálták a Boc kormány átalányadó bevezetésére vonatkozó döntését. “Az RMDSZ akkor is ellenezte az átalányadót, és amíg tagja volt a kormánykoalíciónak a Szövetség kezdeményezte az eltörlését. (…) Tehát az RMDSZ következetes: akkor is ellenezte, amikor kormányon volt és most sem értünk egyet újbóli bevezetésével. Szeptember 11-i találkozóján Victor Ponta miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel, az RMDSZ frakció jelezte álláspontját, mely szerint az adóteher könnyítésére van szükségük a KKV-éknak. A találkozón a mezõgazdasági adózás kapcsán is ismertette a frakció az RMDSZ véleményét” – számolt be Winkler Gyula. Az RMDSZ azt javasolta a kormányfõnek, hogy a mezõgazdasági adó ne a központi, hanem a helyi költségvetésbe kerüljön. “A gazdasági, de a közigazgatási logika is azt kéri, hogy a mezõgazdasági adó helyi adó legyen, amely a közösségek fejlõdését szolgálja. Az RMDSZ azt javasolta a kormányfõnek, hogy a legrosszabb esetben is legalább nyolcvan százaléka az adónak maradjon helyben és mindössze húsz százalék kerüljön a központi költségvetéshez” – tájékoztatta a sajtó képviselõit Winkler Gyula.