A Hunyad megyei magyarság ünnepe

Fotó: Gönczy Tamás és Kémenes Edina

Javában zajlik a 13. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata. A hivatalos megnyitót szombaton tartották Déván, hagyományosan ekkor adják át a Barcsay Ákos közéleti díjakat. A kitüntetést évente ítélik oda olyan Hunyad megyei személyiségeknek, akik aktívan tevékenykednek közösségükért.

A díjak átadásán idén részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke, aki ünnepi beszédében gratulált a szervezőknek: „Akkor, amikor magyar napokat szervezünk itt, Hunyad megyében, vagy bárhol az országban, ünnepet tartunk. Megünnepeljük a nyelvet, a kultúrát, mindazokat az értékeket, amelyek alakítják az identitásunkat, és amelyek nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Számunkra minden nap magyar nap, magyarul gondolkodunk, magyarul örülünk, magyarul álmodunk. Gratulálok a Hunyad megyei Magyar Napok szervezőinek, és kívánom, hogy ugyanilyen lendülettel folytassák a jövőben is ezt a rendezvényt!”.

Köszönetet mondok és gratulálok Kocsis Attila főszervezőnek, a magyar napok csapatának, mindenkinek, aki Dévától Lupényig, Vajdahunyadtól Petrozsényig részt vállalt a rendezvények szervezésében. Aki már szervezett valaha eseményt, jól tudja, hogy mennyi kitartást, mennyi fáradozást követel ez a munka, és bizony, olykor bosszúságot is okoz, de megtapasztalhatta, mennyire jó érzés mosolyt varázsolni az emberek arcára, mekkora elégtétel összehozni a közösséget, megerősíteni a bennünket összekötő szálakat” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. Mint hozzátette, Hunyad megyében ilyenkor jelen vannak a székelyföldi, magyarországi testvérközösségek képviselői, az együtt ünneplés pedig mindig erőt ad a helyi közösségnek.

Hunyad megyében évente három, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személy kap Barcsay Ákos-díjat, egy díjat a történelmi egyházak és felekezetek képviselőjének, egyet az oktatási területen tevékenykedőknek, egyet pedig a civil szféra képviselőjének ítélnek meg.

A pedagógustársadalom kiváló képviselőjeként díjazták Oprișa Melinda óvónőt, tanárt és közösségszervezőt, aki a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum pedagógusaként formálja a felnövekvő nemzedéket. Barcsay Ákos-díjban részesült Benedekfi Dávid, az RMDSZ lupényi elnöke, aki a Zsil-völgyi magyar kulturális élet elkötelezett szervezőjeként, közösségépítő tevékenységéért kapta meg az elismerést. Barcsay Ákos-díjas lett Főcze Imre, Bonaventura atya, a dévai Szent Antal Plébániatemplom plébánosa, a Ferences Biciklitúrák kezdeményezője és szervezője, az Erdélyi Mária Út Egyesület tevékenységének segítője.

A díjak átadásában közreműködött Kacsó-Doboly Izabella ifjúsági államtitkár, Kelemen Attila parlamenti képviselő, Széll Lőrincz, Hunyad megye alprefektusa és Kocsis Attila, a magyar napok főszervezője.

A megnyitó házigazdája Pogocsán Ferdinánd, Déva alpolgármestere volt, üdvözlő beszédet mondott Florin Oancea, Déva polgármestere, Călin Petru Marian prefektus, Alin Țambă, Hunyad Megye Tanácsának alelnöke, Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviseletében. A A székely-szórvány Összetartozunk együttműködés részeként a megnyitón fellépett a háromszéki Százlábú Néptáncegyüttes.

Idén szeptember 15-25. között zajlik a 13. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata. Ebben az évben 9 településen több mint 40 programponttal várják az érdeklődőket, kiemelt helyszín Marosillye, ezáltal csatlakoztak a szervezők a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium jubileumi ünnepéhez.