A Hunyad Megyei Magyar Napok színfoltja – Geofolk kiállítás Déván

A 14. Hunyad Megyei Magyar Napok keretében nyitják meg Dávid Botond, Európai Polgár-díjas fotóművész szabadtéri kiállítását, mely a világ népeinek színpompás viseleteit mutatja be. A Geofolk című szabadtéri tárlat mintegy 2000 fotón jeleníti meg elsősorban Európa tájegységeinek népi viseleteit, de Ázsiából, Dél-Amerikából is hoz ízelítőt, összesen hatvan országból, Uruguaytól Indonéziáig és Kínáig.

„Természetesen az európai népek viseletei vannak túlsúlyban, hiszen mind földrajzi, mind kulturális vonatkozásban ez áll hozzánk a legközelebb. Tíz évnyi munkám van ezekben a fotókban, melyekhez most már népszerű szöveges dokumentáció is készült. Az a cél, hogy legyen egy nyílt adatbázis a világ népeinek viseleteiről. Fantasztikus az a diverzitás, amely a népi viseleteket jellemzi akár egyetlen országon belül is. Minél többet ismerek meg a világból, annál érdekesebbnek, sokrétűbbnek érzem a viselet-fotózást” – fogalmazott a fotóművész, akit 2021-ben az Európai Parlament Európai Polgár-díjjal tüntetett ki a kulturális sokszínűséget megjelenítő munkásságáért.

„A 14. Hunyad Megyei Magyar Napok kínálatát gazdagítja a Geofolk kiállítás. Bárki, aki rászánja az időt, és megtekinti ezt a szemet gyönyörködtető tárlatot, felfedezheti, hogy ezek a viseletek milyen sokszor hasonló motívumokat használnak, bár különböző kultúrákhoz, különféle közösségekhez tartoznak. Ez is megerősíti, hogy a kultúra összeköti az embereket, közösségeket. Rendhagyó ez az utazó tárlat, amely megmutatja, hogy milyen gazdag is a viseletkultúra szerte a világban. Hozzánk Magyarországról, Pécsről érkezik, ezt megelőzően pedig Európa több városában is kiállították” – mondta el előzetesen Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Dávid Botond 2021-ben az Európai Parlament Európai Polgár-díját vehette át a kulturális sokszínűséget megjelenítő munkásságáért, a Geofolk fotóprojektért.  „Megtisztelő volt számomra ez a kitüntetés és egyben motiváló is. Csupán az idei évben 509 viseletet fotóztam. A saját környezetemben kezdtem el ezt a munkát, ahol még van hagyománya, hogy az emberek ünnepeken felöltik a népi viseletet. Aztán kezdtem újabb és újabb vidékek kincseit felfedezni. Minél többet ismerek meg a világból, annál érdekesebbnek, sokrétűbbnek érzem a viselet-fotózást” – osztotta meg a székelyudvarhelyi fotográfus.

A Geofolk szabadtéri tárlat szeptember 15-től látható Déva főterén, a hivatalos megnyitót szeptember 17-én, vasárnap, 16 órakor tartják.