A fiatalok tudják megváltoztatni az Európai Uniót

Vegyék ki a részüket az Európai Unió változási folyamatában, javasolta a diákoknak Winkler Gyula EP-képviselõ hétfõn Kolozsváron, ahol egy EP szimulációs program nyitórendezvényén vett részt.

“A jelenlegi Európai Unió  nem felel meg a ti elvárásaitoknak, viszont a fiataloknak van ereje megváltoztatni a világot, tehát nektek kell aktívan részt venni és kieszközölni a változást” – hangsúlyozta a fiatalok szerepét az EU jövõjét illetõen Winkler Gyula. Az EP-képviselõ arról is beszélt, hogy a gazdasági és szociális válság elhúzódott az Európai Unióban és ez olyan rég elfelejtett érzéseket és irányzatokat hozott a felszínre, mint a nacionalizmus, populizmus, protekcionizmus vagy szélsõségesség. “Ezek miatt, de annak a ténynek köszönhetõen is, hogy csökkent a politikai felelõsség, valamint hiányoznak a jövõképpel rendelkezõ európai vezetõk, szükség van az Európai Unió megújulására, az alapítóatyák eredeti szándékainak elõtérbe helyezésére. (…) Míg az én generációm az uniós csatlakozás megvalósulásához járult hozzá, a ti generációtoknak lesz a feladata az európai felzárkózás” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje a kolozsvári Európai Diákok Szövetségének (SSE) meghívására vett részt az ötödik alkalommal megszervezett SimPE megnyitóján, ahol a fiatalok európai szakmai lehetõségeirõl tartott elõadást, különös tekintettel arra, hogy az EU-ban mélyül a válság és soha nem látott szintre emelkedett a munkanélküliség aránya a fiatalok körében. “26 millió munkanélkülit tartanak nyilván az Európai Unióban, ebbõl 5,6 millióan 25 év alatti személy. (…) Ezeknek a fiataloknak a munkanélküli státusza évente 150 milliárd euró értékû gazdasági kiesést jelent, ami az EU egy éves költségvetésével egyenlõ” – mutatott rá Winkler Gyula. Az EP-képviselõ ismertette az Európai Bizottság megoldási javaslatait, mint amilyen az Európai Ifjúsági Garancia, a fiatal vállalkozóknak szánt Erasmus program vagy európai együttmûködés gyakornoki programokban, amelyeknek célja a fiatalok körében csökkenteni a munkanélküliséget.

Az Európai Unióban egyre gyakrabban beszélnek úgy a mai fiatalokról, mint egy újabb elveszett generációról. (…) Egyelõre Romániában nem annyira drámai a helyzet, mint Spanyolországban vagy Görögországban, azonban hogy mi se jussunk hasonló helyzetbe, nagyon fontos lenne, hogy megtegyük a gyors és határozott hazai lépéseket az európai elképzelésekkel összhangban” – hívta fel a figyelmet a buktatókra Winkler Gyula. Az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek nincs hatáskörében, hogy a tagállamok munkaerõ-piacával kapcsolatos határozatot hozzon, mondta még el az EP-képviselõ. “Az egységes európai piac jelenleg még nagyon fragmentált. Ez igaz a munkaerõ-piacra is. Hiába beszélünk formailag közös piacról, Brüsszelbõl nézve is nagyon jól látszik, hogy sokkal inkább egy 27 darabos puzzle-rõl van szó” – mondta Winkler Gyula. Az EP-képviselõ szerint az Európia Unió szintjén létrejöhet egy “Munka-Erasmus program”, amelyen keresztül találkozhat a kereslet és a kínálat a munkaerõ-piac szintjén is.

A SimPE 2013 nyitórendezvényén részt vett  még Vasile Pușcaș, Románia volt EU fõtárgyalója, Farkas András, a Kolozsvár, Európa Ifjúsági Fõvárosa 2015 projektkoordinátora.