A fiatalok ne váljanak a populizmus áldozatává

Ifjúsági Hétvége Temesváron

“Európának nyitottnak kell maradnia és nekünk, európaiaknak az a feladatunk, hogy tovább éltessük azokat az értékeket, amelyek Európát a béke szigetévé tették. A fiatal generációknak nem szabad a populizmus és a gyûlöletbeszéd csapdájába esniük, mert a zárkózottságból mindannyian veszítünk” – mondta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje szombaton, április 16-án Temesváron, a Temes Megyei Ifjúsági Egyeztetõ Tanács (TEIS) által szervezett Ifjúsági Hétvégén.

A már hagyományossá vált ifjúsági rendezvénynek ez alkalommal a temesvári International Camping adott otthont és az eseményen jelen volt Halász Ferenc, az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének elnöke, Molnár Zsolt parlamenti képviselõ, valamint Molnár András megyei tanácsosjelölt és Farkas Imre temesvári városi tanácsosjelölt is.

Az Ifjúsági Hétvége központi témája az ifjúság közéleti szerepvállalása volt, az elõadók a közösségi tevékenység különbözõ oldalait világították meg. A témával kapcsolatban Molnár Zsolt parlamenti képviselõ elmondta: “habár a fiatalok körében a legmagasabb a közösségi ügyektõl való elfordulás aránya, mégis számos olyan példát tudunk felmutatni, a TEIS-en belül is, amelyek rávilágítanak, a fiatalok igenis tudnak tenni saját közösségükért és vannak olyan fórumok, mint például az Ifjúsági Hétvége, amikor a fiatalok hangjára, véleményére kíváncsiak a döntéshozók is.

Szintén a döntéshozásban való részvételrõl beszélt Halász Ferenc, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke is, aki hangsúlyozta: “a politika az az eszköz, amely által bele tudunk szólni saját közösségünk sorsának alakulásába és ezért fontos, hogy a fiatalok üzenete is megfogalmazódjon.” Ennek az üzenetnek a felkarolására és képviseletére tett ígéretet a továbbiakban Farkas Imre temesvári városi tanácsosjelölt, aki elmondta, hogy fiatal szülõként is számos gonddal küszködik és feltett szándéka, hogy tanácsosi munkája által egy családbarát Temesvárt alakítson ki, amelyben a mai fiatalok késõbb szívesen vállalnak gyermeket és itthon képzelik el jövõjüket.

A mûhelybeszélgetések összegzéseként Oláh Gábor, a TEIS elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati választásokon több Temes megyei településen is fiatal jelöltek indulnak tanácsosi helyekért, és kiemelte, hogy a fiatalok lendülete fejlõdést hoz a bánsági szórványközösségek életébe.