A fiatalok képzése a legjobb befektetés

A franciaországi Belfortban mûködõ Mérnöki és Üzleti Fõiskola (ESTA) képviselõivel találkozott csütörtökön Winkler Gyula, aki a Petrozsényi Egyetem és a vajdahunyadi Mérnökképzõ Fõiskola közötti együttmûködés perspektíváiról egyeztetett. A három felsõfokú oktatási intézmény a Zsil-völgye – Az Energia völgye projekt keretében kezdett el együttmûködést kialakítani két évvel ezelõtt, az EP-képviselõ kezdeményezésére.

Az európai újraiparosítási tendenciák és a fiatalok szakképzése, az oktatási politikák átalakítása, többek között ezekrõl a témákról egyeztetett Winkler Gyula az ESTA képviselõivel, a harmadik alkalommal megszervezett Az energia ágazati szereplõinek találkozóján, melyre minden második évben kerül sor Belfortban.

Európa-szerte kezdik felismerni, hogy szükség van az újraiparosításra. Ilyen értelemben, de figyelembe véve a kontinens déli országaiban zajló fejleményeket is, azt látjuk, hogy az energetikai ágazat egyre nagyobb fontossággal bír. A belforti Energia-völgye klaszter követendõ példa számunkra, az egyetemek, az önkormányzatok és az ipari ágazat közötti együttmûködés modellértékû. Fontos helye van benne a kis- és közepes vállalatoknak, hiszen szolgáltatóként, beszállítóként, alvállalkozóként szerepet kap a nagy iparban is. Reális esélye van, hogy a Zsil-völgyében is sikeresen ki lehet építeni egy ilyen kezdeményezést, amennyiben felismerik az akadémiai szféra, az önkormányzat és az üzleti élet együttmûködésének fontosságát. Úgy vélem, hogy a legjobb befektetésnek a fiatalok képzése számít, éppen ezért fogom továbbra is támogatni ezt a projektet, az ESTA, a Petrozsényi Egyetem és a vajdahunyadi Mérnökképzõ Fõiskola részvételével. Kitartásra és következetességre van szükség, hogy idõtálló, hosszú távon fenntartható partnerségek szülessenek, amelynek során a Hunyad megyei fiataloktól, az ipari ágazat képviselõitõl a francia szakmai partnereken keresztül minden szereplõ megtalálja a maga szeletét” – fogalmazott Winkler Gyula a találkozón.

A három oktatási intézmény pedagógus- és diákcsere programot mûködtet közösen, de a kutatói területen is együttmûködnek, többek között egy robotikai laboratórium létesítését tervezik Vajdahunyadon.

Winkler Gyula Alain Seid-nek, a Belforti Területi Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Gilles Curtit-nak, a Franche-Comte Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és Jean-Luc Habermachernak, a belforti Energia-völgye klaszter elnökének meghívására vett részt Az energia ágazati szereplõinek találkozóján. A Belfort-Montbelliard térségben létrehozott Energia-völgye klaszter létrehozása az egész régió gazdaságára pozitív hatással volt, többek között az ALSTOM és a General Electric telepedett meg itt ennek köszönhetõen.