A fiatal generációra kell összpontosítani a következő években

Pontosan meg kell határozni, melyek lesznek a prioritásaink, hiszen ha minden egyformán fontos cél, akkor tulajdonképpen semmi sem prioritás, a következõ öt évben pedig a fiatal generációt érintõ kérdéseket kell tevékenységünk középpontjába helyezni  – fogalmazott Winkler Gyula kedden a portugáliai Albufeirában, ahol az EPP tanulmányi napjain vesz részt. Az EP-képviselõ Az Európai Unió politikai kihívásai 2014-2019 között címmel megtartott panelbeszélgetésen szólalt fel.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje hozzászólásában emlékeztetett, hogy mindannyian kemény választási kampány után vannak, az Európai Néppárt ugyan gyõzött május 25-én, de szembesültek a polgárok elégedetlenségeivel is.

Szükség van a változásra, folytatni kell a reformokat, és ahogy mondják, a szavazást követõ napon el kell kezdeni a felkészülést a következõ választásra. Meggyõzõdésem, hogy a következõ években a fiatal nemzedékre kell odafigyelnünk. Gondoljanak bele, az 1989-ben születettek ma 25 évesek. Szavaztak-e, ha igen, Európa mellett vagy sem? Ha ez a fiatal éppen munkanélküli, ha túl sok, Brüsszellel gúnyoldó újságcikket olvasott arról, hogy meghatározza, milyen legyen az olívaolaj üvege, vagy mekkora lehet a fodrász cipõjének a sarka, ha a mi üzenetünk nem ért el hozzá, akkor mi, akik hiszünk Európában, nagy gondban vagyunk. A fiataloknak szóló foglalkoztatási stratégiára kell összpontosítanunk, a szakképzést összehangolni az európai újraiparosítási stratégiával, hatékonyan felhasználni az Ifjúsági Garancia programot és minden más elérhetõ európai és tagállami eszközt ezek érdekében. A következõ öt évben a fiatal generációt érintõ kérdéseket kell tevékenységünk középpontjába helyezni” – hangsúlyozta Winkler Gyula.   

Egy nagyobb fokú integrációval rendelkezõ Európa felkészültebben tudja megválaszolni a jövõ kihívásait, ezt kell elérnünk, az Európai Néppártnak pedig tovább kell haladnia a politikai unió felé vezetõ úton – tette hozzá az RMDSZ európai parlamenti képviselõje.

A panelbeszélgetésen részt vett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jyrki Katainen, Finnország miniszterelnöke, Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere és Mikulá¹ Dzurinda, Szlovákia volt miniszterelnöke, a Wilfried Martens Európai Tanulmányi Központ elnöke. A moderátor Manfred Weber, az EPP képviselõcsoportjának elnöke volt.