A digitális és zöld átállás sikerének kulcsa a méltányosság

Az EU közeljövője a kettős átállásról szól, a digitális és a zöld átállás folyamatát kell sikeresen elindítani, hangsúlyozta Winkler Gyula pénteken délután Temesváron,  kiemelve, hogy igazából hármas átállást kellene megcélozni, hiszen a digitális és zöld irányvonalak mellett a méltányos átállásra is szükség van. Az RMDSZ EP-képviselője a 6. Temesvári Magyar Napokon tartott előadást az RMDSZ Temes megyei szervezete és a Várbástya Egyesület meghívására. Az Európai Unió jövőjét taglaló előadás házigazdája Molnár András, az RMDSZ Temes megyei elnöke és Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli konzulja volt.

Most vagyunk az EU jövőjéről szóló konferencia közepén, 2022 májusáig tart az unió eddigi legszélesebb körben megszervezett közvitája, amelynek végén ajánlásokat fogalmaznak meg az EU jövőjével kapcsolatosan. Jelenleg az EU az érdekek és értékek mentén kialakult ellentétektől hangos, hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Mint rámutatott, a gazdasági érdekek területén most kezdődik az európai klímatörvény, a Zöld Megállapodás, valamint az Európai Bizottság Irány az 55%! intézkedéscsomagjával kapcsolatos vita. „Kétségtelen, hogy sikeresen el kell indítani és meg kell valósítani a digitális és zöld átállást, viszont az EU intézményeinek kötelező módon oda kell figyelniük a társadalmi és gazdasági kohézióra. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a tagállamokban létező társadalmi és gazdasági különbözőségeket. Mi Brüsszelben gyakran mondjuk, hogy nem hagyunk senkit hátra. Nem engedhetjük meg, hogy az egyének, családok és a közösségek leszakadjanak a tranzíció folyamatában. Ezért a kettős átállás tulajdonképpen hármas átállás kell, hogy legyen. A méltányosság alapelve a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EU megfelelő gazdasági és szociális támogatást nyújt azoknak, akiket a túl gyors változás hátrányos helyzetbe sodorna” – magyarázta a képviselő.

Az értékek területén zajló európai vitáról elmondta, hogy ez elsősorban az identitáspolitikák terén mutatkozik meg, igazából globális szintű vitáról van szó. „Nekünk, bánsági és erdélyi magyaroknak fontosak az EU alapító atyái által képviselt értékek: a jogállamiság, a szabadás, az emberi méltóság, a szólásszabadság, a keresztény értékek. Kiállunk ezek mellett, hiszen ezek az értékek határozzák meg közösségi identitásunkat” – nyomatékosított Winkler Gyula.

Véleménye szerint úgy az itthoni, mint az európai színtéren vannak eszközeink, hogy közösségünk célkitűzéseit megvalósítsuk. Ismertette az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés jelenlegi helyzetét, ugyanis a kezdeményezők már másodszor perelik az Európai Bizottságot az Európai Bíróságon. „A kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtési kampánya igazi európai kampány volt, amelyet Kolozsvárról, az RMDSZ székházából koordináltak a Szövetség szakemberei és önkéntesei. A munkát folytatjuk, hiszen tudatában vagyunk annak a felelősségnek, hogy az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek ügyének zászlóvivője az RMDSZ” – hangsúlyozta az EP-képviselő. „Itthon is vannak eszközeink, most a politikai válság közepette az RMDSZ a kormányzás biztos pontja. A napokban elindult az általunk kezdeményezett Anghel Saligny fejlesztési terv, a Szövetség kormányzati csapata hatékonyan dolgozik szülőföldünk és az ország modernizációja érdekében. A következő időszak prioritása az RMDSZ marosszentgyörgyi kongresszusán bemutatott családtámogatási program elindítása” – ismertette Winkler Gyula.