A Cioloș kormánynak ellen kell állnia a választási év kísértéseinek

Winkler Gyula reméli, hogy a Cioloș kormánynak sikerül kikerülnie az idei választási év csapdahelyzeteit és ebben az évben a gazdasági növekedési ciklus megerõsítésén fog dolgozni, errõl szerdai, dévai sajtótájékoztatón beszélt az RMDSZ EP-képviselõje.

Úgy vélem, elvárhatjuk a Cioloș kormánytól, hogy ne essen a választási évek tipikus csapdáiba és kerülje a populista döntések meghozatalát. (….) Most már negyedik esztendeje, hogy gazdasági növekedést ér el Románia, négy százalékos növekedésrõl beszélünk és olyan év kezdetén vagyunk, mikor a kormány igenis megerõsítheti a jelenlegi növekedési ciklust és fenntarthatóvá teheti” – emelte ki Winkler Gyula. Az uniós átlaghoz való felzárkóztatás szükségessége kapcsán az EP-képviselõ elmondta, “kilenc évnyi folyamatos gazdasági növekedés tudná Romániát igazán európai pályára állítani” és ennyi kellene, hogy végre az életszínvonalban is érzõdjön a növekedés, ne csak a makrogazdasági adatokban. Ebben a kontextusban emlékeztetett, hogy az euró-övezetben idénre 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, míg Romániában 4,1 százalékra számítanak. Winkler Gyula szerint ennek a kormánynak – mivel a Cioloș kabinet mandátuma mindössze egy évre szól – nincsen kitéve választási ígéretek nyomásának, így olyan célkitûzések mentén dolgozhat, amelyek Romániát az európai tárgyalóasztal fontos szereplõjévé tehetik, ehhez viszont folyamatos brüsszeli jelenlétre van szükség a miniszterek, államtitkárok részérõl. Románia sokat veszített a miniszterek brüsszeli jelenlétének hiánya miatt befolyásából és nemcsak gazdasági területen, véli az EP-képviselõ, aki szerint a kormánynak arra is oda kell figyelnie, hogy a közigazgatás mûködésképtelenségét oldja, hogy olyan mechanizmusokat alakítson ki, amelyek lehetõvé teszik az európai források hatékonyabb felhasználását, annál is inkább, hogy Románia sereghajtó ezen a téren.

“A 2015-ös év száma, ha lehet így fogalmazni, a hatos. Hat milliárd eurót veszítettünk a 2007-2013 idõszakra Romániának megszabott uniós forrásokból. Áprilisra lesznek végleges számaink, de ez hat milliárd körül lesz. Európában mi vagyunk az utolsók az európai pénzek felhasználásában. Gondoljanak csak bele, hogy ebbõl a hat milliárd euróból hány kilométer autópálya épülhetett volna, vagy hány kórház, iskola és így tovább” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.

Belpolitikai tekintetben a Cioloș kormánynak várhatóan a parlament újabb, vitatott döntéseivel kell megküzdenie, véli Winkler Gyula, ugyanakkor nehezíti munkájukat az is, hogy a lakosság sem bízik az állami intézményekben, egyre mélyebb a szakadék a különbözõ régiók között, de a társadalom rétegei között is.

Újra kell indítani a román-magyar párbeszédet – megrendült a bizalom

A magyar közösségnek is vannak elvárásai a 2016-os évtõl, emelte ki Winkler Gyula a sajtótájékoztatón, mint mondta, olyan évet zártunk, amelyben visszafejlõdést tapasztaltunk a megszerzett jogaink alkalmazása terén. “A 2015-ös esztendõben sérültek a magyar közösség jogai. A román-magyar párbeszéd politikai síkon, de a mindennapi életben is visszafejlõdött. (…) Olyan évet zártunk, amelynek során több olyan folyamat zajlott és több olyan döntés született, melyek megrendítették az erdélyi magyar közösség bizalmát a többségi társadalomban: kezdve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetétõl, de gondolok a restitúciós folyamat megtorpanására, különös tekintettel az egyházi javak visszaszolgáltatásának folyamatára, sajnos visszalépést tapasztaltunk az anyanyelvhasználat és különösen a nemzeti szimbólumaink használatában is Székelyföldön és mindenütt Erdélyben” – mondta Winkler Gyula.

Az RMDSZ, a kolozsvári kongresszuson elkezdett újratervezést folytatva, továbbra is a parlamenti demokrácia eszközeivel fog élni, keresve az utat, amely a többség és kisebbség közötti párbeszéd érdemi újraindításához vezet. “Választási évre készülünk és õszintén remélem, hogy nem kerül elõ ismét a magyar kártya a populista és szélsõséges politikusok eszköztárából” – hangsúlyozta. Az RMDSZ EP-képviselõje ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2016 lehetõséget ad a politikumnak, hogy tiszta lappal indulhasson, hogy az önvizsgálat éve lesz, amely a megromló etnikumközi kapcsolatok javulását is eredményezheti.