A CETA határkő az EU kereskedelmi politikájában

Vízválasztó az Európai Bizottság döntése, amely alapján az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) a tagállamok parlamentjei ratifikálják, olyan vízválasztó, amely a régi és új világ közötti határt jelzi a külkereskedelemben, és ez – akárcsak az EU új kereskedelmi politikája általában véve – jelentős hatással lesz a KKV-ékra. Erről Winkler Gyula a SME Europe első alelnökeként beszélt egy szerdai munkareggelin, amelyet Brüsszelben tartottak a szlovák soros elnökség KKV-ékra vonatkozó prioritásairól.

Az EU kereskedelmi politikája kiemelten fontos a kis- és közepes vállalatoknak. Az is fontos, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények révén csökkentik vagy eltörölik a vámtarifákat, de még jelentősebb eredmény, hogy csökkennek a nem tarifális korlátozások, a különböző területek szabályozását egyszerűsítik, összehangolják a kereskedelmi adminisztrációt az EU-s partnerek esetében. A szabadkereskedelmi megállapodások révén a KKV-ék újabb lehetőséget kapnak a munkahelyteremtésre és ezáltal az európai polgárok jólétét szolgálják. A kereskedelmi politika szempontjából is vízválasztó ez a megállapodás, amelyet az Európai Bizottság döntése szerint a tagállamoknak ratifikálniuk kell. A CETA megállapodás az EU régi és új kereskedelmi politikájának határkövének számít. A szlovák soros elnökségnek fontos szerepe lesz abban, hogy októberben az EU-Kanada csúcson alá lehessen írni az egyezményt. Sőt, a szlovák elnökségnek minden erőfeszítést meg kell tennie, hogy az Európai Tanács beleegyezzen, hogy a tagállami ratifikálást megelőzően ideiglenesen is lehessen alkalmazni. Nem értek egyet a kereskedelmi egyezmények ellenzőivel, akik szerint ezek nem demokratikus határozatok. Az Európai Parlament tagjait demokratikusan választják az  EU polgárai, tehát ha egy szabadkereskedelmi egyezményt az EP ratifikál, az biztosítja a szükséges demokratikus ellenőrzést” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az EP-képviselő, aki az Európai Parlament külkereskedelmi bizottságának, az INTA-nak alelnöke is, emlékeztetett, hogy számos olyan határozat van a bizottság napirendjén, amely hatással lesz a KKV-ékra. “Két témát említek meg, az egyik Kína piacgazdasági státusának elismerése és a konfliktusos övezetekből származó ásványok behozatalának szabályozása, ez utóbbi esetben jelentéstevőként dolgoztam” – tájékoztatta a jelenlevőket Winkler Gyula.  Kiemelte, hogy a napokban várható az EB jelentése Kína piacgazdasági státusának elismeréséről. “Ebben a témában az EP határozott álláspontját ismételném meg, az EU-nak olyan kereskedelmi védelmi eszközöket kell kialakítania, amelyek 2016 decemberét követően is működnek a kínai dömpingáruval szemben. Az EP ezzel az álláspontjával az európai vállalatokat, különösen az acélipart védené, ugyanakkor a munkahelyek megtartása érdekében is kitart véleménye mellett” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A SME Europe rendezvényét Ivan Štefanec szlovákiai EP-képviselő kezdeményezéste, aki ugyancsak alelnöke a lobbyszervezetnek. A munkareggeli díszmeghívottja Peter Javorcik nagykövet volt, aki Szlovákia EU melletti Állandó Képviseletét vezeti. Mint ismeretes, július elsején Szlovákia átvette Hollandiától a soros elnökséget.