A belpolitikai csörte elterelte az európai témákról a figyelmet a kampányban

Az RMDSZ volt az egyetlen, amely európai témákkal jelentkezett a választási kampányban – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselõ vasárnapi, dévai sajtótájékoztatóján.  

A harminc napos kampány ideje alatt mi voltunk az egyetlenek, akik európai témákkal foglalkoztak, többek között az EU jövõjérõl, közösségünk uniós szerepérõl és jövõjérõl beszéltünk, de arról is, hogy milyen elõnyökkel jár az európai források jobb felhasználása a modernizációra, aktualizáltuk az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely a következõ hét év prioritásait tartalmazza. Ez alapján bocsátottuk közvitára a Hunyad 2020 fejlesztési stratégiát is, amely a megyei elképzeléseket tartalmazza” – fogalmazott  Winkler Gyula. Az EP-képviselõ sajnálattal állapította meg, hogy a fontos európai témákat teljesen elnyomta a belpolitikai csörte, ugyanis a május 25-ei választást teljes mértékben a hazai õszi elnökválasztás fõpróbájának tartották.  Szerinte õsszel a politikai diskurzus újabb negatív rekordot fog dönteni.

Winkler Gyula értékelte az RMDSZ választási eredményeit, hangsúlyozva, hogy az elért 6,3 százalék megfelel az erdélyi magyarság számarányának az összlakossághoz viszonyítva. Ezt az arányt követi Hunyad megye is, ahol a magyar lakosság 3,86 százaléka az összlakosságnak, az EP-választáson pedig 3,85 százalékos a támogatottsága a Szövetségnek Hunyad megyében.

Hunyad megye az erdélyi átlagnak megfelelõen teljesített. Ha a szavazatok számát nézzük, a megye választásra jogosult magyar lakosságához viszonyítva Erdély szinten a harmadik helyen vagyunk, ugyanis a magyarok 36,6 százaléka támogatta voksaival az RMDSZ-t. Elsõ helyen van Szilágy megye 44,6 százalékkal, második helyen Hargita és Szatmár megye 39 százalékkal. Ráadásul itt Hunyad megyében több szavazatot kapott az RMDSZ, mint 2012-ben, a képviselõházra leadott szavazatok számához viszonyítva, ezt országos szinten Hunyad megye és Temes megye érte el” – emelte ki az RMDSZ EP-képviselõje.  

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnökeként beszámolt arról is, hogy június 14-én ülésezik az MKT, ahol kielemzik a választási eredményeket, valamint ügyvezetõ elnököt és alelnököket választ a megyei szervezet.