A be nem tartott szabályok és döntések okozták az EU menekültügyi politikájának kudarcát

Az európai vezetõk nem tartották magukat saját döntéseikhez és az európai szabályozáshoz sem, tulajdonképpen ez vezetett az Európai Unió kudarcához a menekültválság kezelését illetõen – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ írásbeli hozzászólásában, melyet annak kapcsán nyújtott be, hogy kedden este a Schengen-térség jövõjét, az EU külsõ határainak ellenõrzését és a menekültkrízist vitatták meg a képviselõk. Az Európai Parlament a héten Strasbourgban tart plenáris ülést.

2015 során menekültügyben és migrációs kérdésekben az európai politikák látható módon megbuktak. Ezt a kudarcot át kell alakítani olyan válasszá, mely mûködõképes a migrációs válságban. Hogy ez megtörténhessen, elõbb meg kell értenünk, hogy mi nem mûködött. A saját elõírásainkat sem tartottuk be, sem a Dublini rendeletet, sem a Schengeni egyezményt. Nem vettük figyelembe azokat a döntéseket sem, amelyeket mi magunk hoztunk: az öt görögországi menekültügyi hotspotból mindössze egy mûködõképes, az Olaszországba tervezett hat regisztrációs állomásból kettõ készült el. Az Európai Parti- és Határõrség még mindig csak alakulóban van” – sorolta Winkler Gyula a problémákat. Emlékeztetett, hogy az Európai Tanács ugyan többséggel meghozta döntését a 160.000 menekült áthelyezésérõl, ám voltak olyan tagállamok, amelyek egyértelmûen ellenzik ezt. “Az áthelyezés nem fog mûködni” – hangsúlyozta az EP-képviselõ, rámutatva, hogy ezt az is jelzi, hogy eddig mindössze háromszáz személyt sikerült más országba átköltöztetni.

Az RMDSZ EP-képviselõje szerint az is súlyos hiba, hogy összekeverednek a fogalmak. “Olyasmiket keverünk bele ebbe a kérdésbe, amelyeknek semmi köze, továbbra is összemosódik a menekült és migráns fogalma, és ez így is lesz, amíg nincs pontosan letisztázva, hogy melyik milyen státus jelent. Ugyanakkor összekeverjük az EU-n kívülrõl érkezõ bevándorlókat az úgynevezett “belsõ migránsokkal”, akik tulajdonképpen európai polgárok és a szabad mozgás jogával élnek” – hívta fel a figyelmet. Írott nyilatkozatának végén arra is rávilágított, hogy nincs már sok idõ, hogy az Európai Unió megoldást találjon a menekült és migránskérdésben. “Egy ilyen európai krízist valós európai szolidaritáson nyugvó megoldással lehet rendezni” – zárta nyilatkozatát Winkler Gyula.

A migráns és menekültügyi kérdés a témája szerda délután az Európai Parlamentben szervezett kerekasztalnak is, amelynek résztvevõi a Francia Nemzetvédelmi Felsõoktatási Intézethez tartozó Franche-Comté Regionális Egyesület tagjai, felszólal Winkler Gyula, Cristian Preda és Ioan-Mircea Pașcu.