Van pénz, de lépni kell!

Az Európai Unió tagállamainak 672 milliárd euró, ezen belül Románia számára mintegy 30 milliárd euró áll rendelkezésre, hogy legkésőbb 2026-ig lehívja és hatékonyan felhasználja a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), közismertebb nevén a helyreállítási alapból származó összegeket. Az első milliárdok már idén nyáron érkezhetnek, de ha az ország nem tudja betartani a határidőket, a pénz elúszhat, és mások használják majd fel, hívja fel a figyelmet Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is, aki szerint a hazai államigazgatásnak fel kell ébrednie és felgyorsítania a közbeszerzési eljárásokat, és gyorsan döntenie kell a pereskedések ügyében, mert ha ez nem történik meg, „ez a vonat is elmegy!” Winkler Gyula rámutatott: a helyreállítási alap (RRF) a koronavírus-világjárvány következményeinek enyhítésében segíti a tagállamokat, ám pörögni kell, hogy ne vesszen el a pénz. Az alapból támogatják az önkormányzatokat, régiókat, kis és közepes vállalkozásokat, közintézményeket is. Általános szabály, hogy az összeg legkevesebb 37 százalékát a klímaváltozás elleni fellépésre, zöld projektekre és fenntarthatóságra kell költeni, és minimum 20 százalékát digitalizálásra kell fordítani, de más célkitűzésekre is lehet pénzt lehívni. A megvalósítani kívánt beruházásokat 2023-ig le kell szerződni, és 2026-ig el is kell költeni!

Az RMDSZ-es EP-képviselő szerint az uniós tagállamok el kell fogadják a saját, országos helyreállítási terveiket, és már idén 13 százalékos előleget kaphatnak. Ha a román kormány április–májusig elfogadja a helyreállítási tervét, a nyár folyamán lehívhat 3,95 milliárd eurós előleget, amiből a projektek terveit, megvalósíthatósági tanulmányokat és az engedélyeztetést lehet finanszírozni. „Rengeteg munka lesz vele, de megéri, mert ezekkel a pénzekkel meg lehet valósítani a modernizációt, melyre Erdélynek, Romániának szüksége van”, fogalmazta meg Winkler Gyula.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem változnak a közbeszerzési eljárások, Románia nem tudja felhasználni a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Jelenleg akár másfél évig is eltarthat egy közbeszerzési eljárás, majd ezután következik egy hosszú pereskedés, mivel a licitet elveszítő cégek rendszerint megtámadják a döntést. Antal Árpád javaslata szerint a táblabíróságok keretén belül létre kell hozni olyan osztályokat, amelyeken a bírók kizárólag a közbeszerzések elbírálásával, és a liciten résztvevő cégek által indított perek ügyével foglalkoznak. Fontos, hogy ezeket az ügyeket 30–90 napon belül elbírálják, hogy haladni tudjanak a közberuházásokkal.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint most van esély arra, hogy uniós forrásokból csökkentsék a gazdag és szegény régiók és megyék közti különbségeket. Ha viszont nem figyelnek arra, hogy az ország szegényebb régiói és a régiókon belül a szegényebb megyék kapjanak több pénzforrást, akkor olyan szinten fog szétfejlődni az ország, hogy belátható időn belül nem lehet azt helyrehozni, fogalmazta meg Antal Árpád, aki azt szorgalmazta a Municípiumok Szövetsége és az Európai Uniós Alapok Minisztériuma közötti egyeztetésen, hogy a fejlődésben lemaradt megyék kapjanak külön pénzforrást munkahelyteremtésre, illetve a szociális és területi kohézió erősítésére.

Székely hírmondó, Kovács Zsolt