Iktatta EP-jelöltlistáját és támogatói aláírásait az RMDSZ a BEC-nél

? Gönczy Tamás

Az 320 ezer összegyűjtött támogatói aláírásból 313.966 ezer aláírást iktatott az RMDSZ a Központi Választási Irodánál (BEC) szerdán. Kelemen Hunor szerint a Szövetségnek eddig soha nem sikerült ennyi aláírást összegyűjtenie a választásokra. A támogatásért a szövetségi elnök köszönetet mondott a magyar embereknek.

Az RMDSZ most már formailag is készen áll az európai parlamenti választásra – jelentette ki. Hozzátette: az aláírások mellett teljes listát adtak le (33+10 póttag), amelyet Winkler Gyula vezet. Őt Vincze Loránt és Hegedüs Csilla követi.

A román pártokkal ellentétben, akik belpolitikai kérdéseket helyeznek előtérbe, az RMDSZ arra törekszik, hogy az Európai Unió kihívásairól beszéljen ebben a kampányban. „Azt látjuk, hogy a román pártok mindegyike belpolitikai versenynek tekinti ezt a választást. Ezt nagyon rossznak tartom. Ha megnézzük a jelöltjeik közül az ismertebbeket, egy egészen szűk pályán mozognak, ami egy nacionalista, nagyon nacionalista, sovén, magyarellenes pálya. Ettől mi egy lépéssel odébb kell álljunk, és a változásokról, a kihívásokról kell beszéljünk” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az előző időszakban az RMDSZ elmondta, mi mindent nyert a romániai magyar közösség azzal, hogy Románia az Európai Uniót tagjává vált 12 évvel ezelőtt, de rámutatott arra is, melyek azok a területek, ahol reformokra van szükség. „Meg vagyunk győződve arról, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája a globális versenyben, akár az Amerikai Egyesült Államokról, Kínáról, Indiáról, Oroszországról, a feltörekvő dél-amerikai gazdaságokról beszélünk. Egymagában egyetlen állam sem tudna ezekkel a hatalmakkal szemben győztesen kikerülni. Fontosnak tartjuk, hogy az Európai Unió erős legyen, és változzon. Nemcsak elszenvedői akarunk lenni a történelemnek, az Európai Unió reformjának, hanem alakítói is. A mi erőnket is hozzá szeretnénk tenni egy erős Kárpát-medencei magyar képviselthez az Európai Parlamentben” – nyomatékosított a szövetségi elnök

Az RMDSZ a reformok részének tekinti az őshonos kisebbségek védelmét, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban élnek. „De szükségünk van azokra az uniós támogatásokra, amelyekkel fejleszteni tudjuk Erdélyt. Fontos, hogy a mezőgazdasági támogatások megmaradjanak, hogy az innováció, a munkahelyek teremtése, a fiatal munkavállalók és a vállalkozók támogatása is az EU programja között szerepeljen” – összegzett Kelemen Hunor.