Indul az Örökségünk őrei – székelyföldi- és szórvány döntővel bővül a program

Hatodik alkalommal startol az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom az RMDSZ kulturális főosztályának szervezésében. A minden év októberében induló program idén két döntővel is bővül, így a vetélkedők végén három győztes csapat vehet részt a brüsszeli jutalomkiránduláson Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából. A szervezők 15 fős 9-12. osztályos csapatok jelentkezését várják.

„A programban résztvevő fiatalok lelkesedése miatt az idén úgy gondoltuk, hogy tovább kell azt bővítenünk. Így a hagyományos kolozsvári döntő mellett, ahol a kolozsvári magyar iskolák szoktak megmérkőzni létrehoztunk egy szórvány döntőt, ahol a szórványban levő összes magyar iskola, és tagozat összeméri tudását és egy székelyföldi döntőt is, hiszen legnagyobb örömünkre Marosvásárhelyen is be akarják indítani az Örökségünk őrei programot” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A szervezők szívesen látnák a programban a Hargita és Kovászna megyei iskolákat is. Amennyiben a mozgalom Székelyföldön is beindul, külön döntőt szerveznek majd ott is, így a székelyföldi nyertes csapat is brüsszeli jutalomkirándulásban részesülhet. Emellett az RMDSZ kulturális főosztálya minden évben megszervezi az Örökségünk Őrei erdélyi hálózatának táborát, amelyben az iskolai döntőt megnyert csapatok vehetnek részt.

A vetélkedőn résztvevő diákok feladata, hogy az általuk választott műemléket fél éven keresztül tanulmányozzák, majd másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök úgy véli a legfontosabb, hogy a fiatalok saját eszközeikkel fedezzék fel és mutassák be az örökbefogadott épületeket – legyen az színházi előadás, flashmob, főzőverseny, film vagy egy fantáziadús facebook oldal – a fő, hogy ők mutassák meg azt, ami számunkra érték. Így megismerhetik és megszeretik ezeket az épületeket és kiváló őrzőivé válhatnak az elkövetkező ötven, akár száz évben is.

„Büszke vagyok az Örökségünk őrei mozgalomra, izgalmas programnak tartom, örömmel veszek részt benne. Idén kezdeményeztük, hogy az Örökségünk őrei bekerüljön az európai jó gyakorlatok közé, annál is inkább, hogy 2018 a Kulturális Örökség Éve Európában. Azt szeretnénk, hogy a többi kárpát-medencei magyar régió is vegye át ezt a sikeres műemlékvédelmi programot. Újabb évad következik, ez új lendületet, új energiákat jelent, bizonyára idén is lesznek olyan csapatok és helyszínek, amelyek most kapcsolódnak be a mozgalomba. Nemcsak sok sikert kívánok a résztvevőknek, hanem sok felejthetetlen élményt is, hiszen ez olyan program, amely a diákokat megmozgatja, barátságok szövődnek, tanulni lehet, tapasztalatokat szerezni” – mondta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki kezdetektől támogatta az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalmat. A brüsszeli jutalomkirándulással a diákok figyelmét arra szeretnék felhívni, hogy az erdélyi magyar és az európai identitás kiegészíti egymást. 

„Megújult erővel és lelkesen vágunk bele az idei szervezésbe is, hiszen évről-évre egyre több fiatal érdeklődését sikerül felkelteni. A programot 5 évvel ezelőtt indította el az RMDSZ és azóta a Szövetség egyik sikertörténetévé vált, az Európai Unióban is mint példaértékű projektet emlegetik. Eddig 1500 fiatal fogadott örökbe műemlékeket Erdély-szerte, így mutatták meg szűkebb-tágabb környezetüknek azt, amit itt Erdélyben az elmúlt 1000 évben teremtettünk, és azt, ahogyan vigyáztunk erre az örökségre az elmúlt 100 évben is. Ami a miénk annak a megőrzése a mi feladatunk, és erre kiváló lehetőség az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom” – összegzett Hegedüs Csilla.

Kérdésekkel, javaslatokkal forduljanak bizalommal az Örökségünk Őrei verseny szervezőihez, a kultfoosz@rmdsz.ro e-mail címen, illetve további információkért keressék az Örökségünk Őrei Facebook oldalát.