2014 új kezdet az Európai Unióban

Az idei év fontosságáról beszélt Winkler Gyula csütörtökön Szatmárnémetiben, mint mondta, a 2014-es esztendõ uniós szinten, de Románia és Magyarország szintjén is meghatározó, a május 25-ei európai parlamenti választások, valamint az új hétéves költségvetési tervezési idõszak beindítása miatt.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje a Román-magyar gazdasági fejlesztések az Európa kapu – Európai Területi Társulás (EGTC) területén címû nemzetközi konferencián vett részt, amelyen jelen volt Deutsch Tamás, a FIDESZ EP-képviselõje, Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei elnöke, Tasó László országgyûlési képviselõ, Nyíradony polgármestere, az Európa kapu – Európai Területi Társulás elnöke és Alcolea Martinez, a Régiók Bizottságának EGTC koordinátora.

A 2014-es esztendõ sok szempontból új kezdetet jelent. Új kezdet az Európai Unió számára, hiszen májusban európai parlamenti választásokat tartanak, amelynek eredménye meghatározza a testület új összetételét, amelynek a maga során meghatározó szerepe lesz õsszel az új Európai Bizottság megalakulásában. Ugyanakkor egy új hétéves költségvetési ciklus elején vagyunk, amelynek során Románia és Magyarország is több pénzforrásra jogosult, amelyet a gazdaság, az infrastruktúra modernizálására, a vállalkozók támogatásra fordíthat, ugyanakkor több pénz jut a mezõgazdaságra, a gazdák támogatására. 2014 új kezdetet jelent a belpolitikában mindkét ország esetében, az RMDSZ nemrég lépett be a kormánykoalícióba, amely sorsdöntõ idõszakban vezeti az országot, amikor minden párt az államelnök választásra készül, ez pedig hagyományosan új politikai kezdetet is jelent. Magyarország pedig országgyûlési választásra készül, amelyet április 6-án tartanak” – fogalmazott Winkler Gyula. Az EP-képviselõ emlékeztetett a román-magyar együttmûködések elõnyeire, kiemelve a 2005 és 2008 között megtartott román-magyar együttes kormányülések fontos eredményeit. “Ma itt lenni egy határokon átívelõ román-magyar konferencián eszembe juttatja, milyen  fontos hozadéka volt a 2005 és 2008 közötti idõszakban megtartott négy együttes ülésnek. Remélem, hogy ismét újrakezdik a nemcsak a kétoldalú kapcsolatok, hanem a határokon átívelõ együttmûködések elõnyére váló, a mindennapos életre kiható, együttes kormányülések megszervezését” – mondta Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselõje kitért Románia kormánya és az Európai Bizottság párbeszédére, a  2014-2020 közötti idõszakra vonatkozó Partnerségi egyezmény véglegesítését és megkötését illetõen, ez a dokumentum lesz az alapja az új operatív programoknak és irányító hatóságok akkreditálásának.  “Ilyen szempontból a 2014-es év átmeneti évnek számít, Románia számára nagyon fontos, hogy hatékonyan felhasználja az elõzõ költségvetési keret megmaradt alapjait, de az is életbevágó, hogy alaposan felkészüljünk az idén kezdõdõ tervezési idõszakra és  az új operatív programokra. Ilyen értelemben az RMDSZ, mint kormányzati partner a bürokrácia csökkentését szorgalmazza az uniós alapok lehívásánál, de ugyanakkor az új operatív programok hatékonyságának növelését is” – jelentette ki Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselõje a konferenciát követõen Máramarosszigetre utazott, ahol a Leõwey Klára Elméleti Líceum pedagógusaival és diákjaival, valamint az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének választmányával folytatott megbeszélését, Béres István területi elnök meghívására.