A „szuperstresszes” választási évről egyeztettek szórványban

Idén először gyűlt össze Fehér megye önkormányzati tanácsa és az RMDSZ területi elnökei egy közös megbeszélésére, amelyen mintegy negyvenen vettek részt. A jelenlevőkkel Horváth Anna és Winkler Gyula osztották meg tapasztalataikat.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere elmondta: idejében kell megtervezni az elkövetkező időszakot, attól függetlenül, hogy jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy összevont választások lesznek-e vagy sem. „Az ország politikai életében totális káosz uralkodik és nekünk ebben a zűrzavaros időszakban kell racionálisan meghatároznunk feladatainkat. Fontos, hogy tudatosítsuk az európai parlamenti választások fontosságát és megértessük az emberekkel, hogy nem szeretjük az Európai Uniót, de nincs is bajunk vele, jobb bent, mint kint” – hangsúlyozta.

Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, választási maratonévnek nevezte 2024-et, a jelenlevőket pedig az elkövetkező kampány „derékhadának”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy „erősek csak akkor lehetünk, ha minden választásból nyertesen kerülünk ki”.

Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető elnökségének alelnöke, az elkövetkező időszak, a „szuperstresszes választási év” feladatairól beszélt. A politikus már az elején kihangsúlyozta, hogy Nagyenyeden és a megyében egy folyamatosan fejlődő szervezet működik, amelyik még a kampányévben is képes új vezető tagokat bevonni. A kolozsvári politikus szerint nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az RMDSZ nem csak egy párt, mint a többi, hanem a magyarok érdekvédelmi közössége. Ez az érdekvédelem pedig az Európai Parlamentre is vonatkozik, hiszen az ott meghozott döntések az erdélyi magyar közösséget is érintik. “A mi embereink a mi érdekeinket képviselik. Az asztalnál kell ülnünk és nem a menüre kell felkerülnünk” – hangsúlyozta Horváth Anna, hozzátéve: Romániának harminchárom európai parlamenti képviselője van, fontos, hogy ezek között az RMDSZ delegáltjai is ott legyenek.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az előző felszólaló gondolatát folytatva, kiemelte: míg a román pártoknak választótáboruk van, az RMDSZ egy közösséget képvisel. A politikus azt is elmondta: a felmérések alapján az erdélyi magyarságra nem jellemző az Európai Unió-ellenesség, csak annak jelenlegi irányelveivel nem ért egyet, ezeken szeretne változtatni. A képviselő elmagyarázta: az Európai Parlamentnek ebben a ciklusban két fontos célkitűzése volt: a zöld átállás és a digitalis átállás. Az elmúlt évek nagy válságaira (koronavírus-járvány, ukrajnai háború, gházai konfliktus) az unió válaszmegoldása ugyanaz volt, a még gyorsabb átállás, anélkül hogy figyelembe vették volna az emberek tűréshatárát. „Szerintünk sem jó irányba mennek a dolgok, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy az uniós tagságunk több előnnyel, mint hátránnyal jár, elég csak az innen befolyó jelentős összegű támogatásokra gondolnunk” – emelte ki a politikus.

A meghívottak felszólalását követően, a települések képviselői szekciókra osztva megbeszélést tartottak a soron következő konkrét tervekről. „Igyekszünk gyakran találkozni az emberekkel, jelen lenni a mindennapjainkban és a legkülönbözőbb módon segíteni, támogatni őket” – összegzett Lőrincz Helga.

www.maszol.ro, Basa Emese