Szórványközösségekben kiemelt prioritás az anyanyelvű oktatás

Nagyenyed adott otthont idén, október 27-én és 28-án, az RMDSZ Szórvány frakciója által kezdeményezett, és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen szervezett szórványoktatási konferenciának. A Fehér megyei eseményre tíz megyéből, köztük Hunyad megyéből is érkeztek résztvevők.

A dél-erdélyi szórványban csak a magyar érdekképviselet és a pedagógusok szakmai szervezete összefogása vezethet sikerre az anyanyelvű oktatás megerősítéséért folytatott küzdelemben. Hunyad megyében az RMDSZ első számú prioritása az anyanyelvű oktatás, ez így volt és így is marad” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. A konferencia ötletgazdájaként rámutatott: időt kell szentelni a találkozásra, a problémák megbeszélésére, egymás jó példáinak megismerésére.

photo: Gönczy Tamás

A pedagógusok számíthatnak ránk! Az elmúlt években tovább erősítettük a szórványkollégiumi rendszert, hogy legyen lehetősége magyarul tanulni minden gyereknek. Jelenleg 63 iskolában működik a délutáni oktatási program, ahol a kisdiákok meleg ebédet is kapnak. Idén 38 buszt hoztunk a szórványba, hogy biztosítsuk a kistelepülésekről az utazást az iskolába. Az új oktatási törvényben megvédtük a magyar oktatást és biztonságba helyeztük a kis létszámú osztályokat. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a magyar oktatás erős legyen és versenyképes tudást adjon” – hangsúlyozta köszöntőjében a konferencián jelenlevő Kelemen Hunor szövetségi elnök.

photo: Gönczy Tamás

Winkler Gyula az első panelbeszélgetés moderátora volt, ennek témája az RMDSZ és az RMPSZ együttműködése az úgynevezett „egyiskolás” megyékben, a magyar vizsgatételek visszatérő motívuma, az oktatási-nevelési támogatás differenciálása, a magyar pedagógusok számára hozzáférhető továbbképzők és sok más lényeges oktatási kérdés volt.