UE are nevoie de un acord comercial favorabil cu SUA și nu unul realizat în pripă

Deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA), este sceptic în privința încheierii negocierilor TTIP până în 2015 așa cum și-au propus UE și SUA.
“S-a spus că, în 2015, vom avea un tratat. Acum, președintele Barack Obama nu mai are majoritate nici în Congres, nici în Senat. În SUA, Congresul are atribuții în negocierile comerciale”, a afirmat vicepreședintele INTA în cadrul unei emisiuni difuzată de Radio România Internațional și Antena Satelor. El susține că UE are nevoie de un acord comercial favorabil cu SUA, chiar dacă încheierea lui s-ar realiza abia în 2-3 ani și nu atât de rapid precum se sperase la începerea negocierilor. De altfel, contextul politic este în schimbare nu numai la Washington, dar și la Bruxelles, unde noua Comisie Europeană va imprima o nouă abordare în cele mai multe dintre politicile europene.
Iuliu Winkler a atras atenția asupra faptului că pentru UE este extrem de important să încheie un astfel de acord comercial cu SUA înaintea partenerilor asiatici. “TTIP este mult mai mult decât un acord comercial și de investiții. Este un acord care va putea avea o influență majoră asupra securității UE, asupra securității energetice, alimentare, asupra bunăstării cetățenilor. Asistăm la o reașezare a echilibrelor globale. Recent, China a devenit prima economie globală, devansând SUA. (…) SUA negociază tratate similare și peste Pacific cu partenerii asiatici. Cel care va încheia primul un astfel de tratat, acela va impune regulile globale, iar cine face regula, probabil, câștigă și jocul. Dacă regula va fi făcută pe partea pacifică a globului, de către asiatici, în primul rând, și de americani, atunci UE va trebui să se acomodeze și să urmeze aceste reguli. Dacă reușim noi, Europa, să fim cei care facem regula globală pentru următoarele decenii, atunci ceilalți vor trebui să ne urmeze și să se acomodeze exemplului nostru”, a explicat parlamentarul european al UDMR.
Potrivit acestuia, UE nu va renunța la standardele sale în privința produselor agricole, a siguranței alimentare și a protecției consumatorilor sau la indicațiile geografice pentru produse. Winkler a arătat că în cadrul negocierilor dintre UE și SUA se pune problema unei echivalări a acestora și nu a unei uniformizări a reglementărilor, “ca să putem vorbi în aceeași limbă”.
“Din păcate, SUA nu este în top 10 în privința schimburilor comerciale cu România, comerțul țării noastre fiind orientat, inclusiv cel cu produse agricole, în proporție de 72-73% către UE. (…) Deși România este un jucător modest pe relația comercială cu SUA, avem șansa ca în următorii 2-3 ani, până la încheierea negocierilor TTIP, să identificăm oportunitățile de nișă pe piața americană și în funcție de acestea să promovăm produsele românești, inclusiv pe cele agricole și alimentare “, a mai spus deputatul european al UDMR.