Războiul și crimele împotriva umanității, imposibile într-o Europă unită

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că rememorarea genocidului armean este un bun prilej pentru a reaminti cea mai puternică motivație care a generat unificarea europeană.
Comemorarea celor 100 de ani care s-au scurs de la genocidul armean ne aduce aminte de cea mai importantă motivație care stă la baza mișcării de unificare europeană, și anume, dorința de a face imposibile războiul și crimele împotriva umanității pe pământul Europei, a afirmat deputatul european într-o declarație scrisă transmisă, miercuri, plenului reunit la Bruxelles.
În cadrul reuniunii plenare de miercuri de la Bruxelles a avut loc o dezbatere menită să marcheze centenarul genocidului armean, aceasta urmând a se încheia, în cursul serii, cu adoptarea unei rezoluții. Parlamentul European a adoptat prima sa rezoluție pe tema genocidului armean în 1987.
“Această tristă rememorare ne aduce aminte de faptul că ne aflăm într-o perioadă, începută anul trecut și care va mai dura, în care marcăm centenarul unor evenimente pline de multiple semnificații pentru națiunile europene, fie că ne gândim la momentul Sarajevo, la încheierea primei conflagrații mondiale, dar și la tragediile petrecute în timpul marelui război.
Dacă vom lăsa ca naționaliștii, xenofobii, demagogii și populiștii să folosească seria acestor comemorări pentru a-și promova propria agendă atunci nu vom face altceva decât să contribuim la adâncirea crizei de încredere în care se află azi Europa. Avem datoria să căutăm acele semnificații care apropie popoarele europene, care pun în evidență valorile comune pe care le împărtășim cu toții. Vom reuși astfel să contribuim la depășirea profundei crize morale și de încredere care macină societățile noastre, regăsind energia necesară construirii casei comune europene”, a arătat Iuliu Winkler în declarația sa.