Politicienii cu viziuni și manifestări extremiste, xenofobe și naționaliste trebuie izolați

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) crede în necesitatea unui dialog constructiv în Parlamentul European între grupurile politice ale popularilor și socialiștilor cu scopul izolării politicienilor cu viziuni și manifestări extremiste, xenofobe și naționaliste.
Iuliu Winkler a participat, la discuțiile care au avut loc joi, în cadrul Grupului PPE din Parlamentul European (PE), cu Jean-Claude Juncker, candidatul PPE pentru președinția Comisiei Europene.
“Una dintre cele mai obișnuite acuzații, repetată chiar des în campania electorală, este aceea că Uniunea Europeană este o construcție tehnocratică, aproape de neînțeles pentru cetățenii europeni, și că nu are suflet. Eu cred însă că Parlamentul European, ales direct de cetățenii europeni, este sufletul Uniunii. Împărtășesc poziția clară a lui Jean-Claude Juncker, candidatul nostru pentru Comisia Europeană, de a refuza orice dialog cu extremiștii, xenofobii, naționaliștii, cu orice fel de anti-europeni. De asemenea, împărtășesc viziunea cu privire la necesitatea unui dialog constructiv cu grupul socialist din PE fără a renunța la valorile noastre, ci găsind împreună compromisul pro-european. Dacă vrem să construim uniunea politică, atunci avem nevoie de cooperarea dintre cele două mari grupuri politice din PE și trebuie împreună să reducem la minimum impactul inițiativelor anti-europene”, a afirmat deputatul european al UDMR.
În intervenția avută, Winkler a mai spus că, în opinia sa, în privința statelor din Europa Centrală și de Est există trei mari probleme în care PPE trebuie să adopte o poziție clară. “Este vorba despre libera circulație. În continuare, șefi de state și guverne, fără a ține cont de Acordul Schengen, amână accederea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație. Apoi, mai este problema minorităților naționale autohtone și a grupurilor vorbitoare de limbi regionale. “Uniți în diversitate” trebuie să fie mai mult decât un slogan, trebuie să devină realitate și de aceea avem nevoie de un cadru european de protecție a minorităților naționale. Iar a treia mare problemă este cea a comunităților roma. Avem nevoie de revizuirea Strategiei roma și de un plan pe termen lung de implementare a acesteia”, a mai spus europarlamentarul UDMR.
În cadrul discuțiilor avute în Grupul PPE s-a discutat și despre faptul că programul pentru cinci ani al viitoarei Comisii Europene trebuie să fie rezultatul cooperării dintre Parlamentul European și Comisie și nu un plan al șefilor de state și guverne elaborat în Consiliul European așa cum unii dintre aceștia și-au manifestat deja intenția.

Bruxelles, 5 iunie 2014