Industria europeană trebuie apărată împotriva concurenței neloiale

PPE sprijină o soluție echilibrată pe care Comisia Europeană trebuie să o elaboreze în timp util în privința recunoașterii, la sfârșitul acestui an, a statutului de economie de piață pentru China în conformitate cu unele prevederi ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE), miercuri seara. Afirmația vicepreședintelui INTA a venit în închiderea dezbaterii organizate în Parlamentul European de Grupul PPE pe tema recunoașterii statutului de economie de piață pentru China.
“China nu este o economie de piață. PPE sprijină o soluție echilibrată pentru această provocare care stă în fața noastră. Comisia Europeană trebuie să-și elaboreze propunerea în timp util, în următoarele luni, și să o înainteze PE și Consiliului European. Propunerea Comisiei trebuie să respecte simultan trei cerințe: să fie în consens cu regulile comerțului global și ale OMC, cu valorile și principiile pe care UE le promovează în acest domeniu; să ia în considerare interesele pe termen lung ale UE pe scena globală în raport cu China, care este unul dintre partenerii strategici ai UE; să țină cont de interesele industriei europene, de prevederile Strategiei UE 2020 cu privire la reindustrializarea Europei și de nevoia ca anumite sectoare industriale europene printre care industria oțelului, cea chimică, dar și altele să beneficieze de măsuri de protecție anti-dumping funcționale și eficiente și după data 11 decembrie 2016”, a afirmat Iuliu Winkler.
În același context, deputatul european al UDMR a mai precizat că industria siderurgică din România a trecut printr-un program dur de restructurare dictată de nevoile de competitivitate, iar acest sector strategic va trebui să beneficieze de o protecție adecvată împotriva concurenței neloiale. “Orașul meu natal, Hunedoara, al cărui nume german nu este întâmplător Eisenmarkt, a fost un important centru al industriei siderurgice. În 1990, avea o producție de 4 milioane de tone de oțel anual și asigura 20.000 de locuri de muncă. Astăzi, după o severă restructurare, în Hunedoara se produc puțin peste 300.000 de tone de oțel pe an, combinatul asigurând 800 de locuri de muncă. Este un exemplu al faptului că industria oțelului din România a trecut printr-o restructurare dură dictată de nevoile de competitivitate, iar astăzi trebuie să beneficieze, ca sector strategic, de o protecție adecvată prin măsuri de apărare comercială împotriva concurenței neloiale”, a subliniat vicepreședintele INTA.
Protocolul de Accesiune al Chinei la OMC din 11 decembrie 2001 prevede recunoașterea după trecerea 15 ani (11 decembrie 2016 – n.n.) a caracterului de economie de piață pentru China în legătură cu modalitățile de stabilire a unor măsuri antidumping de către toți partenerii din OMC.