Conferința FUEN de la Bruxelles s-a desfășurat sub patronajul președintelui PE, Antonio Tajani

 

 

FUEN a organizat, la Bruxelles, în perioada 3-4 mai a.c., conferința intitulată ‘Hit the Road — Minority Safepack Initiative’. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, și este găzduit de europarlamentarii UMDR, Iuliu Winkler și Sogor Csaba.

Conferința a avut ca temă centrală Inițiativa Cetățenească Europeană Minority Safepack, înregistrată la începutul lunii aprilie de către Comisia Europeană. Eurodeputatul Sógor Csaba a spus, în mesajul introductiv al întâlnirii de lucru, că a sosit vremea ca, în perioada următoare, societatea civilă să își demonstreze forța, nu doar prin strângerea celui un milion de semnături de susținere a inițiativei, dar determinând Comisia Europeană să declanșeze procesul legislativ de elaborare a unui cadru european de protecție a minorităților naționale.

Subliniind faptul că de la debutul, în 2012, a Inițiativei Cetățenești Europeană Minority Safepack, senatorul belgian Karl Heinz Lambertz, vicepreședinte al Comitetului Regiunilor, a arătat că acum este important ca cetățenii europeni să înțeleagă că această inițiativă nu are ca scop o nouă dezbinare. Potrivit acestuia, diversitatea reprezintă, în continuare, una dintre valorile fundamentale ale Europei și nu un subiect-problemă.

‘Vrem să schimbăm imaginea Europei. Ne dorim includerea pe ordinea de zi a chestiunii minorităților naționale și se pare că, în cele din urmă, vom reuși să atingem aceste obiectiv. Evoluția lucrurilor a luat o turnură pozitivă, iar eu sunt optimist în privința succesului inițiativei noastre’, a declarat președintele FUEN, Vincze Lorant. El a subliniat că înregistrarea Inițiativei Cetățenești Europene Minority Safepack reprezintă o șansă istorică pentru minoritățile naționale din UE.

‘Rezultatul obținut de noi este unul pozitiv nu doar din perspectiva minorităților naționale, ci și pentru întreaga societate civilă din Europa’, a declarat Heinz Heinrich Hansen, fost președinte al FUEN, membru al Comisiei de Inițiativă Minority Safepack. Conform acestuia, înregistrarea cu succes la Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene Minority Safepack a deschis calea spre alte inițiative civice și oferă speranță societății civile cu privire la influența sa în funcționarea Uniunii Europene.

Valentin Inzko, delegat principal al ONU din partea Regiunii Bosnia-Herțegovina, președintele Organizației Slovenilor din Regiunea Karinthia (Austria), a afirmat în intervenția sa că iubește UE, dar în același timp trebuie să fie și critic la adresa acesteia.

‘Iubesc Uniunea Europeană dar trebuie fiu critic la adresa ei. Consider că ar trebui să demonstreze o atitudine mai fermă și să suplinească un gol. Europa este deja un loc mult mai bun decât a fost, dar încă nu a reușit să facă față tuturor așteptărilor exprimate de cetățeni, iar inițiativa civică este un instrument foarte bun în acest sens’, a explicat Inzko.

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, în intervenția de la finalul întâlnirii de lucru, că cele trei situații de viață în care se regăsesc maghiarii din Transilvania — în comunități compacte, cu caracter interetnic sau dispersate—redau exact diferitele ipostaze de viață în care se află toate minoritățile din Europa. El a mai spus că experiența sa de membru al comunității maghiare din Transilvania arată că solidaritatea este cheia perpetuării minorităților naționale. ‘Este nevoie de solidaritate la nivel european între minoritățile naționale, fiind singura cale de succes a Inițiativei Civice Europene Minority SafePack’, a mai spus Winkler.

Joi, în cadrul Conferinței ‘Hit the Road — Minority Safepack Initiative’ a fost transmis mesajul președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, urmat de alocuțiunea lui Hans Heinrich Hansen despre solidaritatea dintre minoritățile naționale. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, membru al Comisiei de Inițiativă, Valentin Inzko, delegat principal al ONU din partea Regiunii Bosnia-Herțegovina, și Berényi József, fost președinte al Coaliției Maghiare din Slovacia, au vorbit despre noile posibilități pe care Inițiativa Cetățenească Europeană Minority SafePack le va oferi minorităților din Europa Centrală și de Est.

Conferința a continuat cu prelegerile specialiștilor în domeniul drepturilor minorităților naționale. Concluziile finale ale evenimentului moderat de deputatul european al UDMR Iuliu Winkler au fost prezentate de europarlamentarul UDMR Sógor Csaba.

Agerpres, 4 mai 2017