Acordul comercial cu Moldova, un pas important în parcursul european al acestui stat

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat, miercuri, finalizarea negocierilor între Republica Moldova și Comisia Europeană pe marginea Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE (DCFTA), document prevăzut a fi definitivat până la summit-ul Parteneriatului Estic programat pentru luna noiembrie a.c. la Vilnius.
“Acordul comercial cu Republica Moldova este o realizare extrem de importantă în cadrul relațiilor acestui stat cu UE și sunt sigur că va avea rezultate concrete în cel mai scurt timp. Cred în necesitatea întăririi legăturilor economice dintre Republica Moldova și UE. Consolidarea relațiilor economice și comerciale reprezintă o parte a parcursului european al Republicii Moldova, a apropierii ei, dar și a regiunii, de UE”, a apreciat Iuliu Winkler în cadrul reuniunii Grupului de monitorizare a Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European, pe care a prezidat-o miercuri.
Deputatul european și-a mai exprimat convingerea că, în ciuda turbulențelor în politica de la Chișinău înregistrate la începutul acestui an, Guvernul pro-european condus de premierul Iurie Leancă are suficientă voință și ambiție de a implementa măsurile politice și economice necesare păstrării unui parcurs ferm al Republicii Moldova către UE. “Studiul de impact efectuat arată că DCFTA va avea ca efecte o creștere de 5,6% a PIB-ului Republicii Moldova și o sporire cu 16% a exporturilor acestei țări către UE în paralel cu crearea de noi locuri de muncă și stimularea sectorului IMM”, a adăugat Iuliu Winkler.
În ianuarie 2010, Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, Acordul de comerț liber fiind parte a acestuia.
Negocierile pe marginea DCFTA Republica Moldova-UE au început în februarie 2012, negociatorul șef din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, arătând, miercuri, în cadrul Grupului de monitorizare, că negocierile s-au încheiat într-un timp record și aceasta datorită mobilizării autorităților de la Chișinău. Potrivit acestuia, dintre toate statele membre al Parteneriatului Estic, Republica Moldova a progresat cel mai repede, obținând condiții avantajoase și o perioadă de tranziție adecvată pentru protejarea anumitor sectoare sensibile ale propriei economii.
Obiectivele DCFTA sunt: dezvoltarea economică durabilă, sporirea calității și competitivității produselor autohtone din Republica Moldova, stimularea comerțului dintre Republica Moldova și UE, acordarea de acces preferențial a produselor moldovenești pe piața UE, crearea unei piețe comune și asigurarea unei competiții loiale pe piața internă a Ue.
Printre avantajele pe care le vor avea exportatorii din Republica Moldova după intrarea în vigoare a DCFTA putem aminti: acces nelimitat, fără restricții tarifare la import pe piața comunitară a produselor agricole și industriale; eliminarea taxelor vamale; perspective clare de dezvoltare și stimulare a afacerilor comune; perspective clare de export a produselor de origine animalieră; preluarea standardelor europene și normelor aferente infrastructurii calității; acces liber și necondiționat la piața comunitară a serviciilor; dezvoltarea cadrului juridic național în domeniul concurenței; acoperirea și extinderea protecției asupra obiectelor de proprietate intelectuală; consolidarea eforturilor pe ramuri la penetrarea pe piețele externe; posibilitatea acordării asistenței tehnice și financiare din partea UE.
La reuniunea Grupului de monitorizare a Comisiei INTA a participat și ambasadorul Republicii Moldova pe lângă UE, Eugen Caras.