Împlinirea, anul viitor, a 700 de ani de la prima atestare documentară a satului Jeledinți din comuna Mărtinești va fi prilej de sărbătoare pentru comunitățile maghiară și română, urmând ca manifestări dedicate acestei aniversări să fie incluse în cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara.
”La sfârșitul săptămânii trecute, Zilele Maghiare au ajuns și în Jeledinți. A fost o bună ocazie de a discuta cu primarul comunei Mărtinești și o parte din consilierii locali despre pregătirea sărbătorii celor 700 de ani de la prima atestare istorică a localității. Anul viitor, tot în septembrie, vom organiza Zilele Satului și ne vom strădui să fie o sărbătoare de două zile. (…) UDMR, cu sprijinul Primăriei Mărtinești, a început un program de revitalizare a satului Jeledinți, iar pe parcursul celor doi ani care au trecut de atunci am reușit să realizăm o serie de proiecte, printre care și înfrățirea cu localitatea Ikervár din județul Vas. În cadrul acestei înfrățiri s-au desfășurat deja o serie de acțiuni comune”, a declarat, într-o conferință de presă, la Deva, liderul UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler.
El s-a arătat încrezător că, anul viitor, ”acțiunea #Jeledinți700” va fi una de succes. ”Până la urmă nu este atât de important ce se întâmplă de Zilele Satului, ci este important ce putem realiza până în 2020. Comuna Mărtinești este o comună mică, are în jur de 1.000 de locuitori, cu toate satele sale aparținătoare, iar Jeledinți este al doilea ca dimensiune”, a precizat liderul UDMR Hunedoara. El a mai adăugat că în Jeledinți comunitățile maghiară și română au dimensiuni egale.
În aceeași conferință de presă, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, Kocsis Attila, coordonatorul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, a vorbit despre efortul organizatoric pe care îl implică realizarea manifestărilor. El a subliniat faptul că toate evenimentele din cadrul Zilelor Maghiare stau sub semnul interculturalității și bilingvismului, și că acestea își propun realizarea unei comunicări și cunoașteri reciproce cât mai profunde între comunitățile maghiară și română din județ.
La rândul său, Széll Lőrincz, directorul executiv al DJST Hunedoara, a amintit faptul că în 2010 în județul Hunedoara s-au organizat pentru prima dată în Transilvania, sub denumirea de Zilele Maghiare, evenimente culturale, sportive, de petrecere a timpului liber care se întind pe parcursul mai multor zile. ”Am fost primii care am inițiat un asemenea festival în Transilvania, iar în luna aprilie a acestui an am fost invitați să participăm la constituirea Federației Festivalurilor Maghiare din Transilvania împreună cu organizatorii manifestărilor similare din Satu Mare, Baia Mare, Brașov, Târgu-Mureș, Alba, Timișoara, Oradea și Cluj”, a spus Széll Lőrincz. El a subliniat că festivalul din Hunedoara se deosebește de celelalte prin faptul că are loc în toate localitățile din județ unde trăiesc comunități maghiare semnificative din punct de vedere numeric.
Președintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, a evidențiat sprijinul de care s-au bucurat Zilele Maghiare din acest an din partea primăriilor din Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni.