Deputatul european al UDMR Iuliu Winkler și-a manifestat preocuparea cu privire la impactul acordurilor de liber schimb ale UE asupra agriculturii europene și la sprijinul pe care fermierii europeni îl primesc pentru a fi câștigători ai prevederilor acestor tratate în cadrul audierii, de luni seara, din Parlamentul European (PE) a candidatului pentru funcția de comisar european pentru comerț.
”Există legături certe între agricultură și comerț. Nu ar trebui să vorbim doar despre provocările pe care acordurile de comerț liber le generează în cazul fermierilor, ci și despre oportunitățile uriașe care vin pentru acest sector, pentru fermieri, pentru producătorii agroalimentari, pentru întreaga industrie, prin intermediul acestor acorduri de liber schimb. Cum puteți, în calitate de comisar pentru comerț, să-i ajutați pe fermieri să profite mai bine de aceste acorduri?”, l-a întrebat Winkler pe Phil Hogan, candidatul pentru funcția de comisar european pentru comerț.
”UE urmărește să finanțeze promovarea agriculturii UE. Există 200 de milioane de euro rezervate agro-afacerilor noastre pentru anul 2020 pentru promovarea acordurilor comerciale și beneficiile acestora. UE are un avantaj major în ceea ce privește calitatea produselor sale și aceasta ar trebui să rămână principalul nostru atu în special în Asia. Sectorul agricol ar trebui să includă și componenta legată de durabilitate, deoarece acest lucru i-ar încuraja pe ceilalți să urmeze aceleași principii în metodele lor de producție. Prin urmare, ar trebui să continuăm să ne concentrăm asupra producției durabile și de înaltă calitate, deoarece acest lucru va maximiza importanța acordurilor de liber schimb și va genera și mai multe beneficii pentru cetățenii noștri, inclusiv beneficii pentru sectorul agrar”, a afirmat Phil Hogan la întrebarea pusă de deputatul european al UDMR.
Candidatul pentru funcția de comisar european pentru comerț a exemplificat cu Acordul de Liber Schimb cu Japonia, despre care a spus că creează oportunități uriașe pentru UE, în special pentru sectorul agricol, existând, în general, o liberalizare de 98% a tuturor liniilor tarifare. ”Același lucru este valabil și pentru CETA, care aduce oportunități considerabile, așa cum este și în cazul Mexicului. Pentru fiecare 1 miliard (euro -n.n.) pe care îl exportăm, generăm aproximativ 16.000-20.000 de locuri de muncă. Prin urmare, UE are un interes major în aplicarea și implementarea acordurilor de liber schimb atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al protecției mediului și din perspectivă socială”, a adăugat Hogan.
În Comisia Juncker, Phil Hogan a îndeplinit funcția de comisar european pentru agricultură din partea Republicii Irlanda.