Winkler: Politica UE în domeniul concurenței asigură și instrumente de stimulare a economiei

Politica UE în domeniul concurenței nu are doar un caracter de supraveghere și reglementare a competiției pe piața unică, ci este însoțită și de instrumente de stimulare a economiei, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) într-o conferință de presă prilejuită de organizarea, vineri, la Deva, a unei reuniuni cu privire la rolul și atribuțiile Consiliului Concurenței pe plan local.
“Piața unică este însăși esența existenței UE care dă putere economică celor 500 de milioane de consumatori și celor 28 de state membre. (…) Fără o politică eficientă în domeniul concurenței, piața unică nu-și poate atinge întregul său potențial. (…) În cadrul reuniunii organizată la Deva, mesajul principal pe care l-am transmis s-a referit la nevoia cooperării dintre Consiliul Concurenței, autoritățile locale și mediul de afaceri cu scopul obținerii unei mai mari flexibilități în folosul și pentru stimularea mediului antreprenorial”, a afirmat deputatul european.
El a arătat că printr-un dialog deschis, printr-o mai bună colaborare cu autoritățile locale și prin folosirea instrumentelor stimulative ale politicii din domeniul competiției pot să se nască inițiative benefice pentru mediul de afaceri local. “Am adus un exemplu de creativitate și flexibilitate care s-a născut într-un municipiu reședință de județ și care este rezultatul cooperării de care vorbeam. (…) Consiliul local al acelui oraș în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a realizat un program pentru sprijinirea sectorului IMM după majorarea taxelor și impozitelor locale. Astfel, Consiliul local a finanțat un fond de granturi care poate fi accesat de acele IMM-uri care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate cum ar fi: IMM-ul să fie înființat în municipiul reședință de județ, să nu aibă taxe și impozite restante, să fie creator de noi locuri de muncă etc.”, a arătat Iuliu Winkler.
Deputatul european consideră că această poveste este una de succes și a fost posibilă, în primul rând, pentru că autoritățile locale au putut colabora direct cu inspectorii din teritoriu ai Consiliului Concurenței. “În cele 28 de state membre, fiecare autoritate națională competentă se poate organiza cum consideră necesar. Consider însă că existența în România a unei rețele descentralizate a Consiliului Concurenței este benefică”, a spus Winkler. În opinia sa, experții din cadrul inspectoratelor teritoriale, fiind familiarizați cu mediul de afaceri și cu administrațiile locale, au toate premisele să intre într-un dialog constructiv cu reprezentanții acestora.
La Conferința de la Deva, care face parte dintr-o serie de evenimente pe care Consiliul Concurenței o organizează în țară pentru a populariza rolul și atribuțiile acestei instituții, a noilor modificări în abordarea ajutorului de stat și a ajutorului de stat ca formă de sprijin al dezvoltării locale, au luat parte și reprezentanți ai instituției similare din Ungaria. Printre participanții la reuniune s-au aflat Bogdan M. Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, Gyerkó László, consilier de concurență, Dézsi Attila, inspector de concurență în cadrul Inspectoratului de concurență Hunedoara, reprezentanți ai autorităților locale și județene.