Europarlamentarul UDMR Winkler Iuliu a criticat, sâmbătă, la Bistriþa, noile taxe ºi impozite introduse de Guvernul USL, printre care ºi impozitul forfetar pe care partidele aflate acum la putere l-au criticat aspru când se aflau în opoziþie. “Memoria e un lucru afurisit în politică. (…) Bine ar fi să guvernezi cu memorie ºi, dacă se poate, să fii ºi consecvent. UDMR a fost”, a spus el.
Winkler Iuliu, europarlamentar UDMR, a vorbit sâmbătă, într-o conferinþă de presă, la Bistriþa, despre bugetul pe 2014 ºi noile taxe ºi impozite fixate de Guvernul USL, toate “de natură să îngrijoreze”.
“Toate informaþiile care au ajuns în faþa publicului legate de construcþia bugetului pe 2014 sunt de natură să îngrijoreze. ªi UDMR, ºi eu suntem îngrijoraþi deoarece, în primul rând, vedem ultima rectificare bugetară negativă. Aceasta a redus cheltuielile cu investiþiile. Anul acesta nu m-am întâlnit în Transilvania cu vreun primar mulþumit, indiferent de culoarea politică. Toþi sunt nemulþumiþi ºi îngrijoraþi pentru că nu au posibilitatea să acopere cheltuielile cu investiþiile locale ºi nu au posibilitatea să deruleze în mod eficient investiþiile finanþate de UE. Prin acest mod, administraþia locală devine cel mai mare producător de arierate în România. Arieratele de care nu am scăpat în ultimii 20 de ani, nici UDMR în guvernele în care a participat, nu a reuºit să facă să dispară acest fenomen, dar, în ultimul an, noutatea, dacă pot să spun aºa, este că cel mai mare producător de arierate e administraþia publică deoarece primăriile, consiliile judeþene nu îºi pot plăti contractorii, nu pot derula proiectele de investiþii”, a spus Winkler.
Europarlamentarul UDMR s-a referit ºi la seria de “foarte lungi noi taxe ºi impozite”. “Cred că ne aflăm pe un drum greºit. Ministerul Finanþelor se află pe un drum greºit când vine ºi introduce această gamă de noi taxe ºi impozite. E o modalitate greºită de a interpreta lărgirea bazei de impozitare. ªi UDMR, în 2012 la alegerile locale ºi parlamentare, a vorbit despre nevoia de a lărgi baza de impozitare, dar noi nu concepem acest lucru prin inventarea de noi taxe ºi impozite. Acum se întoarce forfetarul! Culmea e că acele partide care acum doi ani ºi jumătate criticau impozitul forfetar, acum îl reintroduc. Memoria e un lucru afurisit în politică. (…) Bine ar fi să guvernezi cu memorie ºi, dacă se poate, să fii ºi consecvent. UDMR a fost. Noi am spus că mărirea ratei de colectare trebuie făcută prin diminuarea evaziunii fiscale”, a declarat el, adăugând că, în România, evaziunea fiscală, munca la negru ºi evaziunea în domeniul CAS reprezintă 30% din PIB.
“Acest lucru îl spune Consiliul Fiscal, au spus-o miniºtri de Finanþe când erau în opoziþie, astăzi nu mai spun fiindcă sunt în funcþii ministeriale. Avem o evaziune fiscală în România care este comparabilă cu dimensiunile veniturilor la bugetul de stat. ªi domnul ministru Chiþoiu spunea că din suprataxarea companiilor energetice, măsură luată anul trecut de Guvern, au fost realizate 25-30% din veniturile estimate. Ai o taxă nouă pe care ai introdus-o, nu te preocupi de mai buna colectare, ci te preocupi, sub presiunea evenimentelor, de a inventa noi taxe ºi impozite. E un drum greºit! Nu am întâlnit niciun agent economic mulþumit, mai ales în rândurile IMM pentru că există fenomenul blocajului în economie din cauza nefinanþării proiectelor locale ºi marile proiecte le vedem, sunt blocate, se fură deja fier de la autostrăzile începute. (…) E o largheþe nepermisă să nu termini lucrări începute în care sunt îngropate miliarde de lei”, a spus el.
În ce priveºte regionalizarea, europarlamentarul UDMR spune că aceasta este una “mascată”, instituþiile care ar trebui să realizeze venituri la bugetul statului – Ministerul Finanþelor, ANAF – ocupându-se de o restructurare. “Au mutat direcþiile, le-au tranasformat în regionale, au transformat directorii în adjuncþi, ºefii de servicii în nu ºtiu ce, s-a bulversat întreg sistemul, iar acum se văd rezultatele. oamenii, în loc să colecteze taxe ºi impozite, să se ocupe de misiunea lor, s-au ocupat de a-ºi adsigura posta, de a reaºeza echilibrele interne. Eu cred că, dacă s-a convenit la nivel politic, că nu se poate face regionalizare, atunci nu ar trebui să ne ocupăm de asta, iar instituþiile să-ºi vadă de treabă”, a spus europarlamentarul.
Winkler Iuliu se află în Bistriþa-Năsăud la invitaþia filialei judeþene a UDMR care, sâmbătă, are Balul strugurilor, o manifestare tradiþională ce se þine în fiecare toamnă.
Cristiana Sabău, timponline.ro