Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler critică în termeni destul de duri deciziile luate în ultimele luni de guvernele conduse de PSD. Acesta a adăugat termenului de „ţopăială fiscală”, consacrat de Klaus Iohannis, unul nou: „parodie fiscală”.
„În 2017, am asistat la o parodie de politică fiscală”, a declarat europarlamentarul, criticând măsurile, modificările și incoerența legislativă din domeniul fiscal.
Deputatul european spune că „parodia din domeniul fiscal” a afectat toate categoriile sociale, dar și mediul de afaceri. „Companiile nu au putut la finalul anului trecut să-și facă bugetul de venituri și cheltuieli pentru că nu au știut pe ce lege trebuie să-l facă. Nu s-a știut dacă ai split TVA, dacă ai impozit pe gospodărie. (…) O dovadă că mediul de afaceri a suferit este faptul că am avut 8.257 de proceduri de insolvență în anul 2017. Aceasta cifră semnifică o creștere față de anul precedent. (…) Acest lucru înseamnă că aceste companii desființează locuri de muncă, înseamnă că nu-și plătesc facturile către furnizori, care evident generează reacții în lanț. (…)”, a arătat Winkler, subliniind că numărul insolvențelor din România este dublu față de restul statelor din Europa Centrală și de Est.
Codul Fiscal a fost modificat ilegal
„Sper că ceea ce am numit în anul 2017 «Revoluţia fiscală», respectiv «ţopăiala fiscală», ca să-l citez pe preşedintele României, cu care sunt perfect de acord de această dată, sper că acest lucru a încetat. Sper că vom avea acum o analiză a noului Guvern care să treacă de pe un model de creştere nesustenabil către un model de creştere sustenabil, asta însemnând ca, de la consum, să ne deplasăm către investiţii, în modelul nostru de creştere. Este foarte bine că România are o creştere economică substanţială în 2017, dar este foarte rău că mediul de afaceri a ajuns să fie exasperat. Este sufocat de birocraţie, este exasperat de lipsa de predictibilitate a acţiunilor guvernamentale, altminteri, în toamna anului trecut am avut şi acţiuni ilegale pentru că Legea Finanţelor Publice spune foarte clar că doar cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare a unei prevederi poţi modifica Codul Fiscal, ceea ce nu a fost cazul în toamna anului trecut” mai declară Iuliu Winkler.
Europarlamentarul hunedorean mai atrage atenţia şi asupra altor probleme care, pe termen mediu, vor crea vulnerabilităţi în economia românească: deficitul cronic de forţă de muncă, impozite reduse şi venituri majorate într-o perioadă de creştere economică şi, mai ales, lipsa infrastructurii rutiere, o „boală cronicizată” care produce doar pierderi.