Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) se pronunță împotriva diminuării, după 2020, a fondurilor structurale și de investiții ale Uniunii Europene (UE).
”Diminuarea fondurilor structurale și de investiții europene (ESI) oferind alternativa utilizării Fondului European pentru Investiții Strategice (Planul Juncker) nu este o soluție acceptabilă, deoarece numai fondurile de coeziune asigură distribuirea teritorială echitabilă, echilibrată, care ține cont de gradul de dezvoltare a regiunilor implicate”, a afirmat Winkler în declarația scrisă transmisă, joi, plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg în cadrul dezbaterilor pe tema Politicii de Coeziune.
Potrivit deputatului european al UDMR, implementarea eficientă a Politicii de Coeziune este precondiția reușitei Strategiei Europa 2020. ”Creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii este răspunsul UE la provocările ce-i stau în față”, a susținut acesta.
El a arătat că granturile alocate prin Politica de Coeziune abordează problema disparităților structurale regionale și permit UE să mențină o politică de finanțare regională echilibrată. ”Din păcate, pericolul planează atât asupra viitorului Politicii de Coeziune după 2020, cât și asupra implementării acestor politici începând din 2019, anul probabil al Brexitului. Parlamentul European trebuie să-și exprime sprijinul clar și puternic în favoarea menținerii Politicii de Coeziune ca fundament al solidarității europene și al viitorului UE”, a subliniat Iuliu Winkler, care s-a pronunțat și pentru o dezbatere transparentă cu privire la viitorul Politicii de Coeziune.
”Viitorul Politicii de Coeziune a UE după 2020 trebuie decis printr-o dezbatere transparentă bazată pe argumente concrete și evaluări realiste. Nu este nicio exagerare dacă afirm că această dezbatere reprezintă o parte esențială a dezbaterii mai ample referitoare la viitorul UE. Construcția europeană are la bază solidaritatea, iar o UE lipsită de coeziune este lipsită de viitor”, a mai spus deputatul european al UDMR.