Winkler este optimist în privința finalizării negocierilor comerciale UE-Vietnam

Deputatul european Iuliu Winkler (PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European, consideră că există toate șansele ca, până la sfârșitul acestui an, UE și Vietnam să încheie un acord de comerț liber (Free Trade Agreement).
Iuliu Winkler face parte din Delegația Comisiei INTA a PE care se află, în aceste zile, într-o vizită de lucru în Vietnam. “La ora actuală, Vietnamul este implicat în negocieri comerciale pe trei mari axe, în zona Pacificului, cu Rusia și cu UE. (…) Din discuțiile pe care delegația noastră le-a purtat cu premierul țării Dvs. s-a desprins ideea că negocierile UE-Vietnam ar putea fi finalizate primele prin încheierea unui acord de comerț liber. Și noi suntem de aceeași părere, însă știm că mai trebuie îndeplinite câteva condiții”, a afirmat, miercuri, vicepreședintele INTA în timpul discuțiilor pe care deputații europeni le-au avut cu membrii Comisiei de Afaceri Externe și a Comisiei Economice a Adunării Naționale vietnameze, parlamentul țării.
Potrivit acestuia, printre problemele asupra cărora trebuie să se cadă de acord în cadrul negocierilor se numără aspectele legate de liberalizarea accesului pe piață, cele referitoare la protecția investitorilor, dar și cele referitoare la sistemul de achiziții publice și al subvențiilor de stat. “PE are competența de a ratifica acordurile de comerț liber, dar și pe aceea de a monitoriza negocierile. (…) Am primit semnale clare din partea comunității europene de afaceri de aici, care este extrem de activă, numărul investitorilor europeni fiind de peste 2000. (…) Mai sunt câteva probleme asupra cărora negociatorii noștri trebuie să cadă de acord, cum este chestiunea liberalizării accesului pe piața vietnameză a companiilor europene. O altă problemă, sensibilă acum în UE, este cea legată de protecția investitorilor, în sensul în care dorim realizarea unui mecanism transparent care să se bazeze pe reguli clare de mediere și pe un cod clar de
conduită a mediatorilor. Două dintre problemele semnalate de investitorii europeni din Vietnam sunt legate de sistemul de achiziții publice și subvențiile acordate companiilor de stat”, a spus vicepreședintele INTA.
Iuliu Winkler și-a exprimat speranța că negociatorii europeni vor face eforturi susținute astfel încât negocierile cu partea vietnameză să se încheie la finalul acestui an. “Pot să spun că eu sunt optimist, dar vorbesc și în numele Grupului Partidului Popular European din PE care este încrezător că aceste negocieri se vor încheia cu succes, dacă ºi ultimele subiecte aflate încă în dezacord vor fi soluționate rapid”, a adăugat vicepreședintele INTA.

UE și Vietnam sunt foarte aproape de finalizarea negocierilor unui acord de comerț liber, iar determinarea manifestată de partea vietnameză de a încheia acest tratat a fost apreciată de toți membrii Delegației INTA a PE. Finalizarea negocierilor în acest an ar avea o semnificație simbolică, având în vedere împlinirea a 25 de ani de relații diplomatice UE-Vietnam.
Delegația PE a avut, marți, la Hanoi, o serie de întâlniri la nivel înalt, inclusiv cu premierul Nguyen Tan Dung. Programul Delegației INTA a PE continuă joi, în Ho Chi Minh City, al doilea pol economic al Vietnamului.
Din delegația condusă de președintele INTA, Bernd Lange (S&D, DE), fac parte vicepreºedinții Jan Zahradil (ECR, CZ) ºi Iuliu Winkler (EPP,RO) împreună cu alți cinci membri ai comisiei INTA.
UE este al doilea cel mai mare partener comercial al Vietnamului. Negocierile UE-Vietnam pentru încheierea unui acord de comerț liber au început în iunie 2012, iar finalizarea lor este așteptată înainte de sfârșitul acestui an.