Cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara au reușit din nou, într-un cadru festiv, să adune laolaltă comunitatea noastră, care în acest fel a putut să simtă din plin forța care decurge firesc din unitatea noastră, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, luni, la închiderea festivităților. Cea de a VIII-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara a însemnat peste 60 de evenimente și manifestări organizate timp de 11 zile în 11 localități. Motto-ul ales pentru acest an a fost ”Alege!”, subliniidu-se faptul că publicul a putut să aleagă dintr-un program interesant și variat la care dintre manifestări să participe.
”Anul 2017 în județul Hunedoara este dedicat evenimentelor comunitare. Ne-am bucurat enorm că am reușit să implicăm în manifestările Zilelor Maghiare atât locuitorii orașelor, cât și pe cei ai satelor. (…) În județul Hunedoara, comunitatea noastră este tipică pentru ceea ce noi numim o comunitate dispersată în sudul Transilvanei, maghiarii fiind sub 4% din totalul populaţiei judeţului. Conviețuirea și colaborarea noastră cu comunitatea română se bazează pe respectul reciproc care funcționează atât la nivel individual, cât și la nivelul comunităților. Prețuim acest respect reciproc și zilnic depunem eforturi pentru a-l păstra și dezvolta. Consider că este semnificativ faptul că în fiecare localitate – oraș sau sat – am sărbătorit în aceste zile împreună cu membrii comunității române”, a afirmat Iuliu Winkler.
Liderul UDMR Hunedoara și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul primit în organizarea Zilelor Maghiare din partea comunității maghiare din județul Covasna și din partea localităților înfrățite din Ungaria, dar și pentru sprijinul din partea autorităților locale din Hunedoara, Deva și Mărtinești. ”Pentru a supraviețui, o comunitate dispersată are nevoie de ajutor. Am întâmpinat cu mare drag oaspeții și artiștii din Covasna și Ungaria. Ei sunt prietenii noștri care nu sunt prezenți în Hundeoara doar odată pe an. Noi putem să ne bizuim pe ei în fiecare zi și să facem planuri de viitor”, a spus liderul UDMR Hunedoara. Potrivit acestuia, cu această ocazie, a început strângerea semnăturilor în județul Hunedoara pentru Minority SafePack sub motto-ul ”Nu ești singur! Un milion de semnături pentru diversitatea Europei”. ” Cu prilejul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara am trăit din plin diversitatea și am simțit că nu suntem singuri”, a subliniat Iuliu Winkler.
Un moment special al Zilelor Maghiare l-a constituit decernarea Premiilor ”Barcsay Ákos”. În fiecare an, sunt evidențiate cu aceste premii trei personalități din comunitatea maghiară hunedoreană pentru munca lor excepțională în beneficiul comunității. ”Comunitatea maghiară din județul Hunedoara este mică, tocmai de aceea este foarte important să recunoaștem și să mulțumim pentru munca acelor personalități care lucrează în beneficiul comunității. Mă bucură mult că în fiecare an avem cui să dăm premiile, ceea ce este un semn bun cu privire la viitorul comunității maghiare din județ”, a adăugat liderul UDMR Hunedoara.
Anul acesta, Festivalul Renascentist la Castel, organizat de Asociația Culturală ”Dél-Erdélyért”, a sărbătorit cea de a 10-a ediție în cadrul Zilelor Maghiare, aducând o atmosferă aparte manifestărilor. Cu prilejul Zilelor Maghiare, publicul a putut să aleagă dintr-o serie variată de evenimente de la cele sportive, programele pentru copii, concerte, lansări de carte sau expoziții.
Echipa de organizatori ai Zilelor Maghiare a fost coordonată de directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, Kocsis Attila, aceasta beneficiind de sprijinul a 16 organizații maghiare și biserici. Mulțumită parteneriatelor media, Zilele Maghiare din județul Hunedoara au devenit cunoscute și în afara județului. De altfel, publicația comunității maghiare din județul Hunedoara – Hunyad Megyei Hírmondó – va avea un număr special dedicat acestei ediții.
Zilele Maghiare din județul Hunedoara nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul Fundației Communitas, UDMR, Fondului ”Bethlen Gábor”, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Consiliului Județean Covasna, Centrului de Cultură al Județului Covasna, Primăriilor Deva, Hunedoara, Mărtinești, Szombathely și Kecel, și al Direcției Județene pentru Tineret și Sport.