Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a fost ales, luni, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE) în cadrul ședinței de constituire a acesteia.
“Sunt mulțumit că am fost propus și am avut încrederea colegilor mei din Delegația României pentru această funcție, dar și încrederea colegilor din INTA. În următorii ani, voi încerca să fortific influența României în Parlamentul European și în UE și voi urmări să vin cu inițiative care să ducă la creșterea eficienței participării țării noastre la piața comună și în UE”, a declarat deputatul european al UDMR la finalul ședinței de constituire.
Iuliu Winkler a mai arătat că în următorii ani, INTA se va număra printre cele mai importante comisii de specialitate ale legislativului european.
“Este vorba de un ciclu care începe acum cu priorități de ordin economic și comercial. Înregistrăm în anumite zone din Europa și de pe glob o anumită creștere economică, însă, nu avem locuri de muncă suficiente. Comerțul este un vehicul pentru creșterea economică și pentru crearea de noi locuri de muncă. Comerțul internațional este, de asemenea, un vector prin care pozițiile diverselor state membre ale UE pot să capete mai multă pondere în funcție de noile reașezări și echilibre care se prefigurează. Politica comercială are un rol important în domeniul energiei, care este un subiect fierbinte fie că vorbim de gradul de dependență energetică a anumitor state membre sau de cel al UE în ansamblul ei. Relațiile transatlantice sunt poate cel mai fierbinte subiect al acestei comisii în perioada următoare și cred că România are interese specifice fie că vorbim de relația transatlantică în general sau despre viitorul acord comercial și de investiții. Apoi, sunt importante relațiile bilaterale ale UE, dar și cele multilaterale, relația cu OMC, în contextul în care UE și Comisia Europeană trebuie să urmărească noile priorități globale. Negocierile comerciale nu mai pot fi organizate în camere închise, a crescut nevoia pentru transparență, pentru un comerț echitabil și pentru ca acesta să fie vector pentru creștere economică și pentru noi locuri de muncă. Tot în acest context, putem vorbi despre importanța relațiilor comerciale cu statele din Balcani, cu Georgia, Ucraina și Moldova”, a vorbit Iuliu Winkler despre prioritățile INTA în perioada următoare. În opinia sa, INTA va avea un rol consistent în conturarea reacțiilor și politicilor europene în situații de genul celei create recent de Federația Rusă care se folosește de comerț ca de un vector de forță geopolitică.
În cadrul ședinței de constituire a INTA au fost aleși președintele comisiei și cei patru vicepreședinți. Președintele INTA este deputatul Bernd Lange (S&D), iar ceilalți trei vicepreședinți sunt: Tokia Saifi (EPP), Yannick Jadot (Verzi), Jan Zahradil (ECR)
Iuliu Winkler va activa ca și membru supleant și în Comisia de Dezvoltare Regională (REGI).
*INTA este competentă în chestiuni privind definirea, punerea în aplicare și monitorizarea politicii comerciale comune a Uniunii Europene și a relațiilor sale economice externe. În cadrul relațiilor economice externe, membrii INTA se ocupă de relațiile financiare, economice și comerciale cu țări terțe și cu organizații regionale; de tariful extern comun și facilitarea comerțului, precum și aspectele externe ale dispozițiilor vamale și gestionării vămilor. De asemenea, ei se ocupă de aspectele privitoare la inițierea, monitorizarea și încheierea de acorduri comerciale bilaterale, multilaterale și plurilaterale care să reglementeze relațiile economice, comerciale și de investiții ale UE cu țări terțe și organizații regionale, precum și luarea măsurilor ulterioare necesare. Tot în INTA se dezbat și se iau decizii referitoare la măsurile de armonizare sau de standardizare tehnică în domeniile reglementate de instrumentele de drept internațional, această comisie fiind competentă în privința relațiilor cu organizațiile internaționale pertinente, cu forurile internaționale care abordează aspectele legate de comerț și cu organizațiile de promovare a integrării economice și comerciale regionale în afara granițelor Uniunii. Din partea Parlamentului European, INTA este comisia care se ocupă de relațiile cu Organizația Mondială a Comerțului, inclusiv cu dimensiunea sa parlamentară. De asemenea, INTA asigură legătura cu delegațiile interparlamentare și ad-hoc competente în ceea ce privește aspectele economice și comerciale în relațiile cu țările terțe.