Winkler a vorbit la Deva despre cartea "Noua Europă acum"

Cu ocazia unei conferințe de presă pe care a susținut-o, luni, la Deva, deputatul european Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, a făcut o scurtă prezentare a cărții “Noua Europă acum”, lucrare care a fost lansată, în 27 iunie a.c., la Cluj.
“Această carte, redactată în patru limbi, are o primă parte scrisă de colegul meu Frank Engel, deputat european din Luxemburg, iar a doua cuprinde câteva dintre gândurile mele legate de viitorul Europei”, a declarat deputatul european.
Iuliu Winkler a afirmat că lucrarea a apărut în contextul intensificării la nivel european a dezbaterii cu privire la viitorul UE. “Practic, în această dezbatere există scenarii axate pe două direcții. Una dintre direcții este aceea a Europei cu două viteze, în care să existe o Uniune doar la nivelul pieței comune și a uniunii vamale, o Europă ruptă între Nord și Sud, între Est și Vest, între cei care sunt în Schengen și cei care nu sunt, între cei care folosesc moneda euro și cei care nu o au. Sunt convins de faptul că oricare dintre scenariile care vizează crearea unei Europe cu două viteze este unul prost, o Europă cu două viteze fiind un recul al democrației. Noi cei din Europa Centrală și de Est, care am trăit după Cortina de Fier, cred că știm cel mai bine ce înseamnă Europa cu două viteze”, a spus deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a arătat că este adeptul creării Uniunii Europene unite din punct de vedere politic, Uniune care poate fi numită și Statele Unite ale Europei (SUE). “Și pentru crearea SUE se vehiculează numeroase scenarii. (…) Eu văd o Europă federală în care toate statele membre să renunțe la o parte din suveranitatea lor. Puse în comun, părți din suveranitățile naționale, vor fi exercitate în comun la nivel federal”, a mai spus deputatul european. El a exemplificat cu creșterea numărului politicilor comune, arătând că pe lângă o politică agricolă comună sau o politică regională, ar trebui să avem și una energetică și una a marilor proiecte de infrastructură. “Dacă am avea o politică energetică comună, Bruxelles-ul ar fi cel care ar negocia prețul gazelor, preț care ar fi același pentru toate statele membre, și nu ar exista diferențe atât de mari ca astăzi. Gazprom nu ar mai putea să furnizeze gaz ieftin Bulgariei, de exemplu, și scump României. La fel, dacă am avea o politică comună a marilor proiecte de infrastructură, în România am avea deja autostrăzi care să ne conecteze la Europa de Vest”, a explicat deputatul european.
Iuliu Winkler a mai declarat că într-o Europă federală, competențele Parlamentului European trebuie să crească, ajungând să fie similare cu cele ale unui parlament național, având atribuții referitoare la controlul actelor Executivului, în acest caz Comisia Europeană, și de inițiator de legislație. Potrivit deputatului european, doar în acest fel, în uniunea politică europeană, deficitul de democrație va fi redus, deciziile urmând a fi luate de aleșii cetățenilor europeni și nu de eurocrați numiți în funcțiile pe care le dețin.