Uniunea Europeană (UE) este asemenea unui organism viu, care trebuie îngrijit și al cărui viitor este responsabilitatea noastră, a tuturor, a declarat, sâmbătă, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) la reuniunea liceenilor maghiari care s-a desfășurat în acest weekend la Brașov. Deputatul european s-a aflat alături de liceeni în cadrul celui de-al 14-lea seminar național de training organizat de Uniunea Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ) și care s-a desfășurat la Colegiul Național ”Áprily Lajos”.
”Dacă analizăm înființarea și dezvoltarea Uniunii observăm clar că UE înseamnă o construcție continuă. UE este construită pas cu pas, exact așa cum se construiește o casă, punând cărămidă pe cărămidă. Extinderile succesive, schimbările la nivelul instituțiilor europene ne arată că UE este un organism viu, de care trebuie să avem grijă, pe care trebuie să-l stimulăm să dea răspunsurile cele mai bune și potrivite noilor provocări”, a afirmat Iuliu Winkler. El a remarcat faptul că liceenii prezenți la reuniune, născuți după anii 2000, au crescut ca cetățeni ai UE.
”După cel de al II-lea război mondial, Comunitatea Europeană s-a înființat pentru a împiedica declanșarea de noi războaie, principalul său obiectiv fiind asigurarea păcii în Europa și garantarea prosperității și siguranței cetățenilor europeni. Acest obiectiv nu s-a schimbat. Și astăzi, UE trebuie să asigure prosperitate și siguranță oamenilor și pacea pe continentul european, care, după cum putem vedea, poate fi foarte ușor pusă în pericol”, a mai spus deputatul european al UDMR.
El le-a mai vorbit liceenilor despre principalele instituții ale UE, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European. ”Acesta din urmă, începând din 1979, este ales direct de cetățeni, fiind instituția care posedă deplina legitimitate democratică. Tratatele europene succesive au consolidat rolul Parlamentului European. (….) Elementele suveranității transferate Uniunii de către statele membre nu se pierd, ci sunt exercitate în comun în cadrul Parlamentului European prin deputații europeni aleși democratic, în mod direct de către cetățeni”, a subliniat Iuliu Winkler. El a mai arătat că o comunitate cum este cea a maghiarilor din România, ”care este mai numeroasă decât populația unor state membre din UE, doar atunci are o reprezentare legitimă și completă dacă este prezentă și în Parlamentul European, pe lângă reprezentarea pe care o are în administrațiile locale și Parlamentul României”.
Iuliu Winkler a participat și la discuțiile liceenilor maghiari pe teme europene, aceștia manifestând un interes sporit pentru programul Erasmus, dar și pentru consecințele Brexit, viitorul UE și problemele legate de migrație.
Iuliu Winkler a participat la reuniunea de la Brașov la invitația președintelui Uniunii Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ), Bukur Tamás.
Tot sâmbătă, președintele executiv UDMR, Porcsalmi Bálint, a introdus tinerii în lumea campaniilor politice, a comunicării în campanii și a modului în care se lucrează cu candidații.
Cursul pentru elevii interesați de politică a fost organizat de Fundația Academia ”Kós Károly”, Wilfried Martens Centre for European Studies și MAKOSZ.