Uniunea Europeană (UE) trebuie repusă pe traiectoria sa inițială, cea gândită de părinții săi fondatori, și care, inevitabil, va duce la construcția Europei federale, unite și din punct de vedere politic, aceasta a fost principala concluzie care s-a desprins din dezbaterea intitulată “Noua Europă acum” organizată, joi seara, la Cluj. de Fundația “Kós Károly Akadémia”. Timp de aproape două ore, senatorul UDMR și președintele Fundației “Kós Károly Akadémia”, Markó Béla, ºi invitaþii săi, printre care s-au aflat deputații europeni Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și Frank Engel (CSV, PPE), au discutat despre viitorul UE ca federație suverană, precum și despre nevoia exercitării unei presiuni serioase din partea cetățenilor asupra liderilor de la nivel european și național pentru a declanșa o dezbatere publică serioasă la nivelul UE cu privire la acest subiect. Discuțiile au fost moderate de directorul fundației “Kós Károly Akadémia”, Kovács Péter.
Europarlamentarul luxemburghez Frank Engel a vorbit despre faptul că Statele Unite ale Europei (SUE), respectiv federalizarea Europei, reprezintă un proiect vechi, de cel puțin 60 de ani, aceasta fiind, de fapt, viziunea părinților fondatori ai UE. Engel a arătat că, undeva pe drumul spre crearea Europei federale, lucrurile s-au oprit la piața unică și la integrarea economică a statelor membre, uitându-se de integrarea politică. Potrivit acestuia, în fața globalizării, și în fața unor state precum China sau India, UE, în actuala sa formă de organizare și funcționare, are toate șansele să devină irelevantă în plan global.”Europa a fost o sursă de inspirație pentru întreaga lume, în Europa s-a inventat aproape tot ceea ce azi contează, Europa a guvernat cândva lumea, iar acum Europa riscă să devină irelevantă. (…) UE nu mai poate fi condusă cu jumătate de normă și pe timp de noapte” , a spus europarlamentarul luxemburghez referindu-se la reuniunile șefilor de state și guverne, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European. În opinia sa, procesul de creare a SUE este obstrucționat de lideri care nu realizează că statele naționale sunt entități desuete, care nu mai pot să facă față provocărilor globale și al căror sfârșit este implacabil.
La rândul său, Iuliu Winkler a declarat că, la nivel european, au apărut o serie de scenarii cu privire la viitorul Europei, iar unul dintre cele mai nefericite este cel care vede salvarea Europei din fața crizei economice și sociale prin crearea unei Uniuni cu două sau chiar mai multe viteze, scindată între Nord și Sud, între Vest și Est, între vechile și noile state membre. El a afirmat că, dat fiind contextul actual și scenariile vehiculate, statele din Europa Centrală și de Est trebuie, cât mai repede, să devină actori semnificativi în dezbaterea pe marginea construirii Europei federale. “Din păcate, noi, europenii care am rămas dincolo de Cortina de Fier, am acumulat o experiență diferită”, a spus Iuliu Winkler, arătând că est-europenii au trăit zeci de ani rupți de restul Europei. Referindu-se la ideea lui Frank Engel cu privire la statul național ca o entitate desuetă, deputatul european a spus că Europa federală se poate fundamenta pe regiunile și comunitățile sale. În opinia sa, aceste entități născute în mod natural, și nu create artificial așa cum s-a întâmplat în cazul statelor naționale, sunt elementele cele solide pe care se pot fonda SUE. Iuliu Winkler a mai spus că SUE trebuie să se clădească având susținerea reală a cetățenilor săi și bazându-se pe un Parlament European mai puternic și cu competențe sporite.
În intervenția sa, senatorul Markó Béla a afirmat că, la ora actuală, în UE există un adânc conflict intern, care este mult mai dăunător Uniunii decât criza economică globală. În opinia sa, acest conflict poate fi încheiat doar prin crearea unei Europe federale, care să fie fondată pe principii sănătoase și în care nici una dintre comunitățile sau regiunile sale să nu fie mai presus de alta. Markó Béla a arătat că popoarele central-europene au trăit într-un soi de Europă federală în cadrul Imperiului Austro – Ungar. Potrivit senatorului UDMR, ei pot veni cu această experienþă în cadrul unei noi Europe unite din punct de vedere politic, într-o Europă care să se fondeze pe regiunile ºi comunităþile sale ºi în care, spre deosebire de fostul imperiu, toþi cetăþenii să fie egali, fără a exista cetăþeni de rangul doi. Markó Béla consideră că o Europă federală poate fi construită destul de ușor dacă privești lucrurile doar din perspective economice și comerciale, dar acest proces poate deveni dificil când te apropii de problemele legate de etnie, identitate și cultură. Președintele Fundației “Kós Károly Akadémia” își dorește o Europă care să se preocupe mai mult de problemele interetnice sau de ordin lingvistic, de exemplu, și mai puțin de dimensiunea obligatorie a roșiilor și castraveților care se pot vinde în piețe.
Dezbaterea de la Cluj a servit și ca pretext pentru lansarea lucrării intitulate “Noua Europă acum”, care cuprinde ideile lui Frank Engel, deputat european din Luxemburg, cu privire la viitorul UE reunite într-un “Proiect de manifest pentru Statele Unite ale Europei” și gândurile deputatului european Iuliu Winkler adunate sub titlul “Europa unită, o altfel de Europă”. Cele două texte pot fi regăsite în cartea editată sub egida Fundației “Kós Károly Akadémia” în limbile română, maghiară, franceză și engleză.
Cu acest prilej a fost lansată și o pagină web www.neweuropenow.ro, unde lucrarea poate fi găsită în format PDF, acest site dorind să devină, în timp, o platformă de dezbatere cu privire la viitorul Europei unite.