Pentru protecția eficientă a minorităților este nevoie să consolidăm cooperarea și relațiile dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler, luni seara, în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg. În cadrul intervalului acordat declarațiilor politice, deputatul european al UDMR a vorbit despre conferința Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei care s-a desfășurat la Băile Bálványos, județul Covasna, a cărui temă a fost utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale.
”La inițiativa UDMR, reprezentanții administrațiilor publice locale și regionale din 47 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit în Ținutul Secuiesc. Am stabilit că este nevoie să consolidăm cooperarea și relațiile dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, deoarece constatăm că UE nu își asumă măsurile necesare implementării recomandărilor și normelor Consiliului Europei privind drepturile minorităților naționale. În ciuda faptului că am ridicat de mai multe ori această problemă în Parlamentul European, dilema de la Copenhaga nu a fost soluționată. Statele care sunt în procesul de aderare la UE trebuie să îndeplinească și condiții legate de protecția minorităților naționale și etnice, dar, după aderare, aceste obligații dispar. În cazul nostru, acest lucru a dus la faptul că, după 11 ani de apartenență la UE, situația comunității maghiare din România s-a înrăutățit considerabil, încălcarea drepturilor și sentimentele anti-maghiare intensificându-se”, a afirmat Iuliu Winkler în plenul Parlamentului European.
În perioada 30-31 mai 2018, Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei s-a întrunit la Băile Bálványos, județul Covasna. Conform deciziei luate la Băile Bálványos, această comisie va elabora un raport privind folosirea limbii materne în administrațiile publice locale și regionale.
La Băile Bálványos, după ședința comisiei, s-a desfășurat conferința internațională intitulată „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”, în cadrul căreia s-a prezentat bunele practici privind multilingvismul, pornind de la ideea că folosirea limbilor este un instrument important pentru democrație.