UDMR: Trebuie să utilizăm eficient fondurile UE pentru gestionarea crizei

Trebuie să utilizăm eficient și integral instrumentele economice și financiare incluse în pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană în vederea sprijinirii statelor membre în combaterea pandemiei de coronavirus Covid-19, dar și pentru atenuarea efectelor în plan economic provocate de această criză, afirmă europarlamentarul Iuliu Winkler, coordonatorul Consiliului Economic al UDMR.  Pachetul propus de Comisia Europeană este în valoare de 37 de miliarde de euro, din care 8 miliarde devin imediat disponibile. 

”Practic, Comisia propune redirecționarea sumei de 37 de miliarde de euro disponibilă în bugetul multianual curent, 2014-2020, în cadrul Politicii de coeziune. Acest lucru presupune redistribuirea fondurilor deja disponibile pentru noile obiective. Conform propunerii Comisiei, toate statele membre pot utiliza aceste sume pentru combaterea Covid-19 și pentru atenuarea consecințelor economice și sociale ale pandemiei. 491 de milioane de euro sunt disponibile pentru România, acești bani putând fi redistribuiți și folosiți imediat pentru noile obiective. În perioada următoare, România va putea folosi 2,588 miliarde de euro. Această sumă va putea fi alocată, după consultările dintre Guvern și agențiile de dezvoltare regională, pentru obiective pe termen scurt și mediu, pentru stimularea economiei”, a explicat Iuliu Winkler.

Potrivit Comisiei, pandemia de Covid-19 va produce recesiune în statele membre ale UE, prognoza economică pentru anul 2020 fiind modificată de la +1,4 la -1%, ca urmare contracția economiei, indusă de epidemie, urmând să ajungă la 2,5% din PIB-ul UE, a atras atenția europarlamentarul UDMR.

“În acest context, Comisia Europeană a stabilit trei obiective: consolidarea sistemelor de sănătate publică (dotarea cu aparatură medicală, materiale consumabile, materiale și echipamente pentru dezinfectare, intervenții specifice în domeniul sănătății publice); asigurarea fluxurilor de lichiditate pentru întreprinderile mici și mijlocii (capitalizarea fondurilor de garantare, credite preferențiale); sprijin pentru piața forței de muncă finanțat din Fondul Social European (finanțarea formelor de angajare pe termen scurt, intervenții pe piața muncii). Avem de-a face cu o decizie fără precedent a Comisiei Europene care implică redistribuirea finanțărilor prin flexibilizarea regulilor Uniunii Monetare și a regulamentelor de utilizare a fondurilor de coeziune“, a subliniat Winkler.

”În următoarea perioadă, regulile privind ajutoarele de stat vor fi, de asemenea, aplicate în mod flexibil. Statele membre își vor putea sprijini sectoarele economice aflate în criză. Vorbim mai ales de sectorul turismului, de industria hotelieră, de industria divertismentului și transporturile, care sunt grav afectate”, a precizat europarlamentarul UDMR.

UDMR solicită Ministerului Fondurilor Europene și reprezentanților Guvernului să se implice imediat în dialogul instituțional inițiat de Comisia Europeană și, în același timp, să înceapă consultările acasă cu mediul economic pentru a putea folosi cât mai repede și cât mai eficient noile instrumente.

„Salutăm decizia Comisiei de a realoca fondurile din cadrul Politicii de coeziune cu atât mai mult cu cât UDMR, în decembrie 2018, a formulat o propunere asemănătoare. Atunci, noi am solicitat redistribuirea fondurilor de coeziune alocate României de la investițiile mari centralizate și imposibil de finalizat la termen către Programul Operațional Regional (POR). Continuăm să susținem că proiectele locale din cadrul POR trebuie să fie finanțate prioritar. Comisia Europeană creează acum cadrul pentru materializarea propunerii noastre, iar pentru a folosi această oportunitate în mod eficient credem că este absolut necesară o bună colaborare între Guvern, agențiile de dezvoltare regională și autoritățile locale” a mai spus Winkler.

Membrii Consiliului Economic al UDMR lucrează la un pachet de propuneri, obiectivul principal al acestuia fiind protejarea locurilor de muncă și sprijinirea cetățenilor în depășirea consecințelor crizei economice și sociale.