UDMR se opune introducerii impozitului progresiv

UDMR consideră că introducerea impozitării progresive în România se va putea face cu succes și va avea rezultatele scontate abia în momentul în care se va reuși digitalizarea și interconectarea sistemelor informatice ale fiscului și evidenței populației, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), marți, la Deva, într-o conferință se presă.

”Săptămâna trecută, grupurile parlamentare ale UDMR, s-au reunit la sediul Parlamentului European din Bruxelles, într-o ședință condusă de președintele Kelemen Hunor. Am discutat inclusiv poziția noastră în ceea ce privește modificarea Codului fiscal. Am căzut cu toții de acord că nu vom agrea introducerea impozitului progresiv. Acesta presupune crearea unui sistem mult mai complex care, în lipsa unei digitalizări complete și a unei interconectări a sistemelor de colectare și de evidență a populației, se poate transforma într-un fiasco”, a declarat Winkler.

Potrivit europarlamentarului UDMR, trebuie, în primul rând, redusă evaziunea la TVA și o mai bună colectare a taxelor și impozitelor . ”Este clar că avem nevoie de venituri la bugetul de stat. Banii trebuie căutați în două locuri. În evaziunea la TVA și în colectarea de impozite și taxe. (…) România deține două recorduri europene. Are cele mai mici încasări fiscale relativ la PIB. În România, se încasează doar 28% din venituri fiscale. Aceasta înseamnă că sunt multe impozite și taxe care nu se încasează. Și tot România este țara cu cea mai mare diferență la încasarea de TVA. Avem aproximativ 33% din TVA care nu se încasează”, a mai spus europarlamentarul.