UDMR promovează participarea activă a tuturor membrilor comunității maghiare din România la dezbaterile despre viitorul Uniunii Europene, care se vor întinde pe perioada unui an și care sunt facilitate de platforma digitală futureu.europa.eu, a anunțat deputatul european Iuliu Winkler.
”UDMR promovează participarea activă la dezbaterea despre viitorul Europei. Parlamentarii europeni ai UDMR se vor implica în organizarea dezbaterilor de la nivel local și regional cu scopul de a ajuta la includerea propunerilor minorităților naționale în viitorul proiect european”, a afirmat deputatul european în contextul lansării platformei digitale a Conferinței privind viitorul Europei.
Potrivit europarlamentarului UDMR, a venit momentul ca UE, prin instituțiile sale, să asculte vocea cetățenilor săi și să le înțeleagă nemulțumirile.
”Sub presiunea multiplelor crize, care au pus la grea încercare UE, ne aflăm acum la răscruce de drumuri, iar ideile despre viitorul construcției europene sunt foarte diferite, de multe ori contradictorii. De aceea, cred că este momentul acum ca UE să arate, cu adevărat, că are puterea să asculte vocea cetățenilor și să înțeleagă nemulțumirile acestora. Cetățenii europeni din comunitățile minorităților naționale au așteptări și speranțe specifice legate de viitorul european. Dincolo de ideile divergente, toate sondajele ne arată că există o solidă încredere în UE, dar și dorință de schimbare. De aceea, este acum datoria instituțiilor europene să asculte toate ideile și apoi, după un an de dezbateri publice, să fie capabile să decanteze acele propuneri care se bucură de suportul cetățenilor. Cele trei instituții fundamentale ale UE, Parlamentul European, Comisia și Consiliul, și-au asumat această răspundere deosebită de a asculta cetățenii, de a-i înțelege și apoi de a acționa în consecință”, a spus Winkler.
Deputatul european a precizat că trebuie cu orice preț evitat pericolul de transformare a Conferinței privind viitorul Europei într-un eșec birocratic.
”Interesul public pentru viitorul UE este clar. În doar două zile de la lansarea platformei s-au înregistrat peste 4.000 de participanți și au fost anunțate în jur de 200 de evenimente. Pericolul cel mai mare este transformarea conferinței într-un monstru birocratic care să dea rezultate puține și neconcludente. Sunt de acord cu cancelarul Angela Merkel care, la dezbaterea publică organizată, miercuri, de Grupul PPE, a afirmat că trebuie discutate problemele care țin de interesul oamenilor, cum sunt sănătatea publică, lupta împotriva cancerului, protecția mediului, toate subiectele care au impact direct asupra vieții oamenilor. În acest fel, ancorând dezbaterea în domeniile concrete ale vieții de zi cu zi, vom obține rezultate relevante”, a subliniat Iuliu Winkler.
Lansată sub deviza ”Viitorul este în mâinile tale”, platforma digitală multilingvă a Conferinței privind viitorul Europei poate fi găsită la adresa futureu.europa.eu. Platforma este concepută ca un loc în care cetățenii UE pot, timp de un an, să contribuie cu ideile lor la conturarea parcursului viitor al construcției europene.
Sunt invitați să participe la dezbatere toți cetățenii UE, mai cu seamă tinerii, care ar trebui să fie cei mai interesați în a-și exprima ideile cu privire la viitorul Uniunii, dar și organizațiile societății civile, autoritățile locale, regionale sau naționale. Platforma oferă și posibilitatea popularizării de evenimente organizate în vederea conturării de noi idei pentru viitorul UE.