Aproape 47% dintre maghiarii cu drept de vot din România sunt deciși să voteze în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European (PE) de anul viitor, a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, Iuliu Winkler, deputatul european și președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
“Un sondaj de opinie realizat la comanda UDMR arată că 46,6% dintre maghiarii cu drept de vot sunt deciși să participe la scrutinul pentru PE. Acest procent arată că suntem peste media europeană, dar și în sânul comunității noastre se manifestă un trend descrescător în privința participării la vot. În 2007, 59% dintre maghiari își declarau intenția de a participa la vot, iar în 2009, 53,4%”, a arătat liderul UDMR Hunedoara. Potrivit sondajului, intenția de vot în rândul maghiarilor se îndreaptă în proporție de 75,7% către UDMR, 12,3% către PPMT, 3% către PCM, dar și către PDL – 2,1%, PSD – 2,1%, PNL – 1,2% sau PPDD – 0,6%. Iuliu Winkler a afirmat că 15,3% dintre maghiarii intervievați sunt indeciși, acest procent urmând să fie una dintre țintele activității UDMR în următoarele luni. Sondajul a mai arătat că președintele Kelemen Hunor se bucură de încrederea a 78,8% dintre maghiari.
Deputatul european a spus că marea provocare pentru UDMR va fi aceea de a explica electoratului maghiar avantajele apartenenței la UE, a posibilităților concrete pe care această apartenență le deschide. “Va trebui să dăm o replică hotărâtă euroscepticismului care a luat avânt mai ales din cauza informării insuficiente a electoratului”, a afirmat Winkler.
El a adăugat că, de curând, au apărut și rezultatele unei cercetări sociologice în rândul tineretului maghiar din România realizată de Fundația Kós Károly Akadémia și Central European Studies, organizația de think-thank a PPE. “Această cercetare arată că cele mai importante probleme ale tinerilor maghiari sunt legate de lipsa locurilor de muncă, de veniturile mici, de lipsa de perspectivă și de sărăcie. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă tinerii din întreaga Românie și Europă”, a declarat Winkler. Conform cercetării sociologice, Anglia, urmată de Irlanda și apoi de Ungaria și Germania sunt primele patru țări aflate în topul preferințelor tinerilor maghiari pentru a merge la studii, iar pe primele patru locuri între statele în care ar prefera să muncească sunt: Germania, Austria, Ungaria și apoi Anglia.
Iuliu Winkler a mai spus că și la nivelul județului Hunedoara, UDMR va declanșa o consultare a comunității maghiare care se va desfășura pe perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014. “Săptămâna trecută, în cadrul Consiliului Reprezentanților Județeni am decis să realizăm o consultare care va cuprinde circa 3.000 de subiecți. Am realizat un chestionar amplu, în care am introdus o serie de chestiuni specifice pentru Hunedoara, și sperăm să aflăm opiniile maghiarilor din județ în toate problemele majore care privesc comunitatea noastră”, a precizat liderul UDMR Hunedoara.
Deva, 4 noiembrie 2013