Un acord transatlantic negociat cu profesionalism și în avantajul tuturor europenilor, deși poate părea paradoxal, va accelera procesul de integrare în UE a statelor membre din Europa Centrală și de Est, inclusiv a României, susține deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședintele Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European.
“Prevederile concrete ale TTIP, care este un acord comercial și de investiții, sunt foarte importante și trebuie negociate cu atenție maximă. Imaginea de ansamblu este la fel de importantă ca detaliile tehnice. Deși nu este o campioană în comerțul bilateral cu SUA, România va avea beneficii directe ca urmare a ratificării TTIP. Iar prin partenerii noștri comerciali și economici cei mai importanți, care sunt statele fondatoare ale UE, vom deveni și în mod indirect beneficiari ai TTIP”, a afirmat Winkler în explicația de vot pe care a transmis-o în cadrul adoptării, miercuri , de către plenul reunit la Strasbourg a recomandărilor PE privind negocierile pentru TTIP.
Deputatul european al UDMR a arătat că România are un comerț bilateral cu SUA relativ modest de circa 2 miliarde USD, dar avantajele indirecte devin evidente dacă se ține cont de faptul că Germania este primul nostru partener comercial cu o cifră a schimburilor bilaterale de peste 21 miliarde euro. “Acesta este unul dintre motivele care mă determină să susțin negocierile pentru încheierea TTIP și care m-au determinat să votez, azi, raportul cu privire la recomandările PE privind negocierile pentru TTIP”, a mai afirmat Winkler în explicația sa de vot.
În opinia sa, un alt argument în favoarea încheierii acordului TTIP, pe care l-a subliniat în declarația scrisă înaintată PE cu ocazia dezbaterilor pe marginea adoptării recomandărilor PE, se referă la faptul că SUA în relația sa cu UE au un dublu rol pe piața globală, de competitor și de aliat. “Dincolo de soluționarea multiplelor crize cu care se confruntă, UE este interesată pe termen mediu de consolidarea creșterii economice sustenabile și crearea de noi locuri de muncă în special pentru tineri. În mod constant, UE este interesată să-și promoveze valorile fundamentale. Pentru a atinge aceste obiective avem nevoie de aliați. Dincolo de divergențele multiple și dincolo de faptul evident că SUA sunt și un competitor al UE, realitatea ne arată că ele sunt și aliatul natural al Europei în competiția globală”, a subliniat vicepreședintele INTA.
Iuliu Winkler s-a mai referit în declarația sa la contextul internațional extrem de tensionat și complicat, în care economiile emergente din Asia sunt supraevaluate. “Analiștii apreciază creșterea lor economică spectaculoasă, dar este ea sustenabilă? Parteneriatul cu aceste economii este important pentru Europa. Dar oare împărtășim aceleași valori?”, a precizat deputatul european al UDMR.
Winkler crede că TTIP este un instrument necesar pentru o Europă care își planifică viitorul și că legăturile dintre UE și SUA sunt mai importante decât diferențele. “Cred că analiștii de pe celălalt mal al Atlanticului care ne sfătuiesc zilnic, acum de pildă făcând apologia Grexit -ului, reprezintă interese americane care nu sunt neapărat în armonie cu propriile noastre obiective, dar mai cred că diferențele dintre noi sunt mai puțin importante decât tot ceea ce ne leagă”, a arătat vicepreședintele INTA în declarația sa.
El a mai atras atenția asupra faptului că negociatorii Comisiei Europene vor trebui să țină cont de opinia PE, pentru că doar așa vor avea garanția că textul final al TTIP va trece de votul deputaților europeni.
Miercuri, plenul reunit la Strasbourg a adoptat Raportul care conține recomandările Parlamentului European adresate Comisiei Europene privind negocierile Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții – TTIP.