SME Europe, asociația economică și pentru IMM-uri a Partidului Popular European, s-a numărat printre cele mai active organizații ale PPE chiar și în contextul dificil al pandemiei, a fost una dintre concluziile Adunării Generale a SME Europe care s-a desfășurat săptămâna aceasta la Bruxelles.
Prim-vicepreședintele asociației, deputatul european Iuliu Winkler, a arătat că SME Europe a fost extrem de preocupată de situația sectorului european al IMM-urilor, de dificultățile și problemele cu care acestea s-au confruntat în perioada lockdown-urilor care s-au succedat de-a lungul întregii UE. ”IMM-urile au fost unii dintre actorii economici cei mai afectați de pandemie. Asociația noastră a realizat două sondaje, unul în 2020 și unul actualizat în 2021, în rândul întreprinderilor mici și mijlocii din statele membre ale UE, scopul fiind acela de a primi un feedback direct de la antreprenori cu privire la experiențele lor și la impactul pandemiei”, a spus Winkler. Rezultatele sondajelor au fost urmate de conferințe și dezbateri în cadrul cărora s-au discutat principalele concluzii ale acestor studii, inclusiv aspecte legate de accesul la fonduri, resurse umane și tehnologii care ar putea ajuta la operațiunile zilnice ale IMM-urilor. ”Antreprenorii și IMM-urile din România au participat, de asemenea, la cele două sondaje, iar acestea au subliniat că procedurile birocratice complexe au reprezentat unele dintre principalele provocări atunci când a fost vorba de accesarea fondurilor vitale ale UE”, a adăugat europarlamentarul UDMR. Alte webinarii au abordat provocările și oportunitățile digitalizării, guvernanța inteligenței artificiale sau participarea femeilor antreprenor la inovare.
SME Europe a organizat deja zece evenimente online în 2021 și are deja programate alte șase evenimente până la sfârșitul anului. ”Adunarea noastră generală a discutat, de asemenea, despre următoarele evenimente cheie care se vor desfășura până la sfârșitul anului. În primul rând, ne vom concentra pe implicațiile Actului legislativ al serviciilor digitale și al pieței unice digitale, în al doilea rând, pe Pactul verde – Green Deal și pe impactul pachetului Fit for 55 asupra competitivității IMM-urilor și, în al treilea rând, pe oportunitățile oferite de relațiile consolidate dintre UE și Elveția pentru antreprenori și inovatori”, a mai arătat Iuliu Winkler.
SME Europe urmează să publice și documentul său de poziție actualizat privind IMM-urile din Europa, care va include noi elemente rezultate din lecțiile învățate în urma pandemiei. Acest document abordează prioritățile IMM-urilor în diverse domenii de interes, cum ar fi comerțul internațional, digitalizarea, transporturile sau sănătatea.
Conform lui Winkler, SME Europe se va concentra în activitatea sa pe impactul tranziției durabile și ecologice către decarbonizare, precum și pe problema eficienței energetice și a rezilienței lanțului de aprovizionare.
În cadrul Adunării Generale a SME Europe s-a mai concluzionat că IMM-urile trebuie să fie beneficiare ale unor inițiative precum pachetul Fit for 55, iar competitivitatea acestora trebuie să se afle în centrul eforturilor UE pe calea tranziției spre o economie verde și digitală. ”Accesul la fonduri și la tehnologie rămâne vital astfel încât să ne asigurăm că antreprenorii europeni vor contribui la redresarea post-pandemică a UE, continuând să fie motoare esențiale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, a subliniat Winkler.