Deputatul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, a vorbit, luni, la Deva, într-o conferință de presă, despre Programul electoral al UDMR.
”Ca întotdeauna UDMR a alcătuit un colectiv de specialiști care cunosc domeniile pe care oferta noastră electorală le va acoperi. Fac parte, ca întotdeauna în ultimii ani, din acest colectiv, lucrând la propunerile în domeniul economic, de politică externă, dar și pe domeniul mai special al colectivității noastre, și anume cel al comunităților dispersate”, a declarat Winkler.
Deputatul european a afirmat că siguranța comunității și a cetățenilor se numără printre cele trei mari priorități ale Programului electoral UDMR (viitorul, siguranța și înnoirea – n.n.). El a precizat că un studiu sociologic realizat la nivelul tuturor statelor membre ale UE relevă faptul că cea mai importantă preocupare a cetățenilor europeni este siguranța locurilor de muncă și a veniturilor, precum și apărarea lor în fața atacurilor teroriste și rezolvarea crizei migrației.
Potrivit acestuia, Programul electoral va fi realizat pe mai multe paliere pornindu-se de la o viziune a ceea ce ar trebui făcut în următorii 15-20 de ani,. Deputatul european a arătat că UDMR se va concentra asupra priorităților comunității maghiare, asupra dezvoltării Transilvaniei, precum și a României, și a rolului pe care țara noastră și-l asumă să-l joace în UE.
”În 2017, România va împlini 10 ani de participare la UE, moment prielnic pentru un bilanț, dar și al recalibrării participării la UE. Cred că trebuie să decidem care este vocea României în UE, ce putem noi să aducem ca plus valoare în UE, ce vrem noi în legătură cu viitorul UE. (…) Apoi, în 2018, este o aniversare semnificativă, este centenarul statului român modern, dar este și centenarul acelor angajamente luate de statul român modern, la Alba Iulia, față de comunitățile minoritare, față de comunitatea maghiară din România. Va trebui să vedem care este vocea comunității, a regiunilor în acest moment aniversar de 100 de ani. (…) În 2019, în primul semestru, va fi pentru întâia oară când România va asigura președinția UE. Ce vrem să facem cu această președinție? Timp de 6 luni, România va organiza întâlnirile ministeriale, summit-urile UE. (…) Având președinția UE, România va putea, în cele 6 luni, să imprime priorități Uniunii. (…) Deci, în 2019, noi deschidem un episod în care vom vedea dacă suntem în stare să marcăm președinția UE sau va fi o președinție în care abia vom reuși să ne strecurăm prin furcile caudine ale unui asemenea proces. (…) 2020 sună frumos. Este începutul unui nou ciclu financiar de programare bugetară la nivelul UE. Deja ne aflăm în mijlocul dezbaterii cu privire la ce vom face după 2020. Unii, de exemplu, vor să reducă foarte mult fondurile de coeziune atât de necesare pentru dezvoltarea statelor membre din Europa Centrală și de Est”, a exemplificat Winkler referitor la provocările la care UDMR dorește să găsească soluții viabile.
Referitor la oferta electorală cu care UDMR se va prezenta în județul Hunedoara, Iuliu Winkler a afirmat că aceasta va avea ca punct de pornire ”Hunedoara 2020 – propunerea de viziune strategică asupra dezvoltării județului”. ”Vom veni în fața Dvs. cu Programul electoral al UDMR, dar și cu o ofertă pentru județul nostru. ”Hunedoara 2020” este titlul viziunii strategice de dezvoltare pe care UDMR a conceput-o pentru județul nostru și pe care am lansat-o în 2014 (…) Noi am propus o viziune care să conecteze județul Hunedoara la Europa atât din punct de vedere fizic, cât și al mentalităților. (…) Este un document care ține cont de realitățile județului nostru și în care perspectivele de dezvoltare sunt abordate multipolar, adică ținându-se cont diferențele, dar și de asemănările care pot fi găsite între diversele regiuni ale județului Hunedoara. (…) Pe baza acestei viziuni cuprinse în ”Hunedoara 2020” vom prezenta oferta noastră electorală”, a mai spus deputatul european.