Europarlamentarul Iuliu Winkler consideră că se face o “confuzie voită între politica de dezvoltare regională ºi structura administrativă a României”.
Prezent la conferinþa de deschidere a suitei de activităþi care se desfăºoară începând de luni, timp de o săptămână, în cadrul reuniunii proiectului “Simularea Parlamentului European 2013” (SIMPE), organizate de Societatea Studenþilor Europeniºti de la Universitatea “Babeº-Bolyai” din Cluj-Napoca, Iuliu Winkler a declarat pentru AGERPRES că România nu are nevoie în acest moment de introducerea unui “nivel administrativ intermediar între judeþe ºi Guvern”.
“Cred că în acest moment o asemenea înzestrare cu capacităþi administrative ale eventualelor regiuni nu ar aduce niciun efect pozitiv, pentru că ar mări birocraþia, ar îndepărta cetăþeanul de locul deciziei, ceea ce ar fi un lucru negativ. UE nu are niciun fel de solicitate în privinþa României în ceea ce priveºte competenþele administrative la nivelul regiunilor de dezvoltare. Aceste competenþe pot fi stabilite numai de statele membre. În cele 27 de þări ale UE sunt atâtea modele câte þări. UE nu are competenþe în structura administrativă a unui stat membru”, a precizat europarlamentarul Iuliu Winkler.
Din punctul său de vedere, România are nevoie de mecanisme economice care să scoată þara din situaþia precară în care se află acum ºi trebuie să acceseze în mod real fonduri europene, “pe care, până acum, nu a fost în stare să le valorifice”.
“Suntem în al ºaptelea an al perioadei de programare 2007-2013 ºi România a accesat doar 10% din fondurile europene. Asta înseamnă bani necheltuiþi ºi ºanse aruncate la coºul de gunoi. Cei ce se ating cu vădite tendinþe ºi obiective politice de chestiunea regionalizării, sunt pe un drum greºit. Deciziile în problema dezvoltării regionale trebuie să fie strict economice. Sunt opt regiuni de dezvoltare care nu funcþionează. Aºadar ceva trebuie să fie schimbat. Trebuie găsită soluþia care să ofere eficienþă economică regiunilor”, a spus Iuliu Winkler.
El a subliniat România este a ºaptea þară a Uniunii Europene, ca dimensiune geografică ºi demografică, dar nu suntem pe locul ºapte ca influenþă politică în UE.
“Cred că generaþia noastră, care azi este lipsită de viziune, egoistă ºi incapabilă de a gândi pe un termen mai lung decât durata mandatului în instituþii de stat, generaþia care a realizat aderarea României în UE este incapabilă să realizeze ºi integrarea þării în UE. Cei ce vin după noi, de pildă tinerii care participă azi la proiectul ‘Simularea Parlamentului European’ sunt cei ce vor reuºi într-adevăr integrarea”, a spus Iuliu Winkler.
Tema din acest an a reuniunii de la Cluj-Napoca este “Statele Unite ale Europei versus Europa Federală”. La activităþile SIMPE sunt prezenþi 135 de studenþi din toată þara.
În discursul rostit în deschiderea reuniunii, Iuliu Winkler s-a referit la perspectivele profesionale ale absolvenþilor de studii universitare din Uniunea Europeană, în contextul adâncirii crizei economice ºi a faptului că rata ºomajului în rândul tinerilor a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în Europa.
El a explicat că în ultimii 20 de ani, în tot procesul construcþiei europene “s-au întâmplat nenumărate lucruri pozitive, dar s-au făcut ºi foarte multe greºeli”. Acestea au fost acoperite de faptul că timp de aproape trei decenii economia europeană a funcþionat la parametri foarte ridicaþi. Creºterea economică din anii ’90 a permis lărgirea Uniunii Europene cu zece state, apoi cu România ºi Bulgaria, iar acum vine al 28-lea membru, Croaþia.
Europarlamentarul Iuliu Winkler a evidenþiat că odată cu criza instalată în 2008-2009, bunăstarea s-a diminuat, iar pe acest fond în Europa “s-au accentuat sentimentul naþionalismului, diversele tipuri de extremisme, forme ale xenofobiei, ale protecþionismului intern, închiderea fiecărei þări ºi un recul în construcþia europeană”. Criza economică a adus la suprafaþă ºi problemele Zonei Euro.
“S-au făcut compromisuri politice pe niºte subiecte economice, precum dimensiunea bugetului comun european ºi alte chestiuni de strictă competenþă economică. Ele nu trebuia să fie supuse compromisului politic la vremea respectivă. Acum aceste lucruri îºi arată colþii. Eu cred, cu sinceritate, că singura cale pe care Europa poate să meargă mai departe este formula deja consacrată a “Statelor Unite ale Europei”, o Europă federală ºi nu federativă, în care instituþiile Uniunii să dea socoteală cetăþenilor ºi nu guvernelor care conduc þările membre”, a spus Iuliu Winkler adăugând că metoda comunitară, adică a deciziilor care se adresează celor 500 de milioane de cetăþeni, trebuie să le reprezinte interesele.
Potrivit politicianului român, membru al Consiliului Permanent UDMR, Europa este într-o plină extindere a globalizării ºi nicio þară din UE nu poate să aibă succes singură, ci “doar europenii împreună”. AGERPRES
Cluj, 8 aprilie 2013