Școala are un rol semnificativ în echiparea tinerilor cu competențe de gândire critică absolut necesare pentru a naviga în siguranță printre știrile false care bombardează în mod constant opinia publică din România, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), miercuri după-amiază, în cadrul unei discuții on-line avută cu liceeni ai Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu” din Șimleul Silvaniei.
”Într-un mediu public din ce în ce mai zgomotos, în care de multe ori informația este înlocuită cu opinie și în care aparent cel care vorbește mai tare are dreptate, gândirea critică este esențială. Informațiile vehiculate în spațiul on-line trebuie supuse analizei și evaluării, afirmațiile făcute în mediul public trebuie supuse raționamentului. Este extrem de important ca tinerii să dobândească abilitățile de a decela, prin logică și rațiune, adevărul de minciunile menite să manipuleze. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, conform datelor de la nivelul UE, o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se informează doar de pe platformele de socializare. Tocmai aceste medii sunt cele mai afectate de dezinformare, propagandă și știri false”, a declarat europarlamentarul UDMR.
În cadrul discuțiilor cu liceenii s-a abordat subiectul dezinformării grosolane în cazul campaniei pentru Brexit, dar și al actualei campanii de știri false legată de pandemia de coronavirus. ”S-a dovedit clar faptul că artizanii campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din UE, folosindu-se din plin de cele mai populare platforme de socializare, au intoxicat opinia publică prin minciuni și dezinformare. Mijloacele tehnologice au jucat un rol esențial în obținerea Brexit-ului, chiar și cu un rezultat extrem de strâns, 51,9% pentru Brexit, iar 48,1% pentru rămânerea în UE. În lipsa acestor campanii de dezinformare, istoria atât a UE, cât și a Marii Britanii s-ar fi scris diferit”, a spus Iuliu Winkler. El a atras atenția asupra faptului că dezinformarea în cazul pandemiei de coronavirus este extrem de periculoasă pentru că vorbim despre sănătatea și viața oamenilor.
Iuliu Winkler a mai arătat că Parlamentul European este preocupat de fenomenul propagării știrilor false. În acest scop s-a înființat o comisie specială – Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE) – în care activează și europarlamentarul ca membru supleant.
”Gândirea critică față în față cu problemele europene” a fost titlul întâlnirii deputatului european cu elevii Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu”, această dezbatere fiind organizată cu ocazia Zilei Europei.