România nu poate fi câștigătoare într-o Europă guvernată de austeritate

“Pentru întâia oară în istoria UE ne aflăm în situația în care Cadrul Bugetar pe 7 ani scade. (…) Este o chestiune fără precedent și care va avea consecințe negative asupra evoluției economice a UE în următorul deceniu. Sigur, justificarea fiecăruia dintre liderii marilor state membre a fost de genul: e buget de austeritate în țara mea, trebuie să fie austeritate și pentru bugetul european. (…) Dar aceasta este o abordare falsă și distructivă”, a declarat Iuliu Winkler, miercuri, la Deva, într-o conferință de presă.
Deputatul european al UDMR a explicat că, încă de acum 30 de ani, se știe, în urma unor analize și calcule, că un euro cheltuit de la bugetul UE produce efecte benefice mai mari la nivel orizontal, decât un euro cheltuit la nivel național. “Bugetul comun este un buget de investiții, excepție fac doar plățile directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC)”, a explicat parlamentarul european.

Potrivit lui Iuliu Winkler, dimensiunea bugetului UE, care reprezintă 1 procent din PIB-ul consolidat al UE, este prima sursă a crizei din zona euro. “Bugetul european ar trebui să crească peste 1% din PIB-ul consolidat al UE. Iar acum, scăderea anunțată de Consiliul European va împiedica UE să finanțeze tocmai cel mai important obiectiv al Uniunii: ieșirea din criză”, a afirmat deputatul european al UDMR. El a amintit că Strategia UE 2020, considerată soluția pentru ieșirea din criză, are ca priorități crearea de locuri de muncă, cercetarea și inovarea, creșterea productivității în UE, astfel încât blocul european să poată rămâne competitiv pe plan global. “Suntem, însă, pe cale să ne pierdem competitivitatea economică în fața puterilor economice emergente pentru că nu poți să fii competitiv în lipsa unui buget suficient”, a precizat Winkler.
Referindu-se la România în contextul adoptării de către Consiliul European al noului MFF 2014-2020, parlamentarul european consideră că suma care ar urma să-i revină țării noastre este bună. “Propunerea este bună pentru România, dar proastă pentru Europa. Și aici mă întreb: cum poți fi câștigător (România-n.n.), când lucrurile merg prost în Europa? (…)

39,8 miliarde de euro este o sumă bună, avem o creștere de 18% față de perioada actuală. (…) În șase ani am atras 5,7 mld de euro din actualul Cadru Bugetar, României fiind-i alocate din 31,5 miliarde, adică sub 20% din fonduri. Mai avem trei ani să cheltuim din această sumă și dacă vom depăși procentul 50% la accesare pentru actualul cadru de 7 ani, atunci va fi bine”, a arătat Iuliu Winkler, care a reiterat faptul că trebuie găsite rapid soluțiile cele mai eficiente pentru a mări gradul de absorbție a fondurilor europene.
Iuliu Winkler a mai atras atenția asupra faptului că România trebuie să rămână într-o relație activă cu FMI pentru a putea beneficia de măsuri de stimulare a gradului de absorbție, cum este TVA eligibil, majorarea a ratelor de prefinanțare și cofinațare. “România va putea beneficia de condițiile favorabile, eligibilitatea TVA, rată de cofinațare mai mare, rată de prefinanțare dublă, posibilitatea de a muta sumele de la un program la altul etc. numai în condiția în care există un acord activ cu FMI. Dacă relațiile noastre cu FMI încetează, atunci nu mai avem aceste beneficii”, a subliniat parlamentarul european.

El a adăugat că Parlamentul European (PE) va putea doar să aprobe sau să respingă MFF 2014-2020, deputații neputând să depună amendamente. “Dar lucrurile sunt mai complicate decât par. Acest compromis la care s-a ajuns la Consiliul European va trebui să fie completat împreună de PE și Comisia Europeană cu circa 70 de reglementări. Odată adoptate de PE, MFF devine aplicabil”, a explicat deputatul european al UDMR Iuliu Winkler a mai declarat că în actualele condiții nu este dispus să voteze MFF 2014-2020, însă UDMR va decide în această privință. El crede că PE va vota MFF 2014-2020 doar dacă se va accepta revizuirea lui în 2 sau 3 ani.

Deputatul european a arătat că țării noastre îi va fi foarte greu să fie câștigătoare pe o piață aflată în recesiune. “Cum poți tu, România, care ai 72 % din exporturi – livrări comunitare – pe piețele UE să câștigi când aceste piețe sunt în recesiune, când consumul scade? Evident, că dacă prețurile vor urca pe aceste piețe și noi vom cumpăra mai scump. România, ca și oricare stat membru, poate să o ducă mai bine doar în contextul în care UE merge mai bine”, a subliniat Iuliu Winkler.