În România, sistemul de protecție specială a copilului are încă probleme serioase, iar statul, în cele mai multe cazuri, în loc să ajute, mai mult pune bețe în roate activității în acest domeniu a ONG-urilor sau organizațiilor bisericești care lucrează în domeniul social, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în declarația sa politică susținută, luni seara, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. În opinia sa, pentru îmbunătățirea sistemului de protecție specială ar fi necesară preluarea și adaptarea bunelor practici din statele europene care s-au dovedit deja a fi în beneficiul copiilor defavorizați.
În declarația sa politică, Winkler s-a referit la concluziile din cadrul mesei rotunde cu tema ”Sistemul de protecție specială a copilului – Schimb de bune practici la nivelul UE”, pe care a organizat-o, la Bruxelles, la începutul săptămânii trecute. ”Nu numai orfanii sunt orfani. (…) Dacă un copil este în pericol din punct de vedere psihic, fizic sau moral, atunci, acel copil este orfan și trebuie ajutat de organizații civile sau instituții publice. (…) Fiecare copil are dreptul să fie crescut în condiții similare cu cele în care se dezvoltă ceilalți copii de vârsta sa”, a spus preotul franciscan Böjte Csaba, conducătorul Fundației ”Sfântul Francisc” din Deva, la Bruxelles, la masa rotundă cu tema ”Sistemul de protecție specială a copilului – Schimb de bune practici la nivelul UE”. Sistemul de protecție socială se află în competența statelor membre, dar cu toate acestea ar fi bine să preluăm urgent bunele practici din Europa, prin care am putea soluționa problemele cu care se confruntă organizațiile nonguvernamentale și bisericești maghiare din Transilvania. Statul ar trebui să ajute și nu să împiedice aceste activități cu scop nobil”, a spus deputatul european.
Parlamentul European a găzduit, marți, 18 octombrie, la Bruxelles, la inițiativa deputatului european Iuliu Winkler, masa rotundă cu tema ”Sistemul de protecție specială a copilului – Schimb de bune practici la nivelul UE”, la care au participat reprezentanții a nouă organizații nonguvernamentale din Transilvania care își desfășoară activitatea în domeniul social și protecția copilului. Printre participanții la discuții s-au numărat președintele UDMR, Kelemen Hunor, deputatul UDMR Molnár Zsolt și directorul executiv a DJST Hunedoara, Széll Lőrincz.