Construirea unei prezențe mai active și mai eficiente a României la Bruxelles, la aproape 11 ani de la aderarea țării noastre la UE, a devenit o problemă presantă, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), joi seara, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu studenții de la Masterul de Politici Publice și Advocacy al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
În opinia lui Winkler, această prezență deficitară poate fi reparată prin folosirea adecvată a instrumentelor advocay-ului și lobby-ului de către actorii interesați și afectați de politicile europene și care provin din mediul economic, industrial, agricol, cultural etc. din România.
Potrivit acestuia, interesele industriei din România, ale agriculturii, cele din cercetare, interesele regiunilor de dezvoltare, ale comunitățile locale sunt aproape absente la Bruxelles din punct de vedere al reprezentării lor de către asociațiile, organizațiile sau instituțiile din domeniile respective.
Europarlamentarul a remarcat faptul că dintre cele aproape 11.800 de entități înregistrate în Registrul de transparență al Comisiei Europene, doar 9 din România au și birouri deschise la Bruxelles.
Deputatul european a explicat că, din punct de vedere practic, este important ca asociațiile reprezentative din România să-și deschidă birouri în capitala UE, cu specialiști care să monitorizeze evoluțiile din piața politică, care să aibă abilități de comunicare și care să lucreze în mod sistematic pentru obținerea unei legislații europene armonioase și care să țină cont de interesele industriei, agriculturii, cercetării etc. din țara noastră. ”În această ordine de idei, felicit Universitatea de Vest din Timișoara pentru decizia sa vizionară de a înființa un Master de Politici Publice și Advocacy, master care poate să dea o parte dintre specialiștii de care România are nevoie la Bruxelles în activitatea de advocacy și lobby”, a spus Winkler. Deputatul european a precizat că pledează pentru activități de lobby și advocacy transparente.
Referindu-se la piedicile care stau în constituirea unei prezențe articulate la Bruxelles, europarlamentarul a menționat lipsa unei culturi în acest domeniu în România, adâncită de absența unei legislații coerente care să reglementeze în mod transparent activitatea de advocacy și lobby, dar și faptul că acest tip de activități de reprezentare presupun cheltuieli semnificative legate de deschiderea și întreținerea de birouri permanente în capitala UE. Din păcate, aceste costuri nu sunt văzute ca investiții pe termen lung, a adăugat Winkler.
Deputatul european a arătat că deciziile politice, indiferent că sunt luate la nivel local, național sau european, trebuie să țină cont de interesele societății. ”Deciziile politice trebuie să fie fundamentate pe dialogul structurat pe care orice partid politic, orice guvern, ar trebui să-l aibă în mod permanent cu actorii reprezentativi ai societății, fie că vorbim de asociații, organizații, sindicate sau pur și simplu de instituții reprezentative”, a precizat Iuliu Winkler. Conform acestuia, legitimitatea deciziilor politice depinde de gradul în care decidenții politici sunt conectați cu societatea.
Iuliu Winkler a adăugat că pentru UDMR, formațiunea sa politică, consultarea și colaborarea cu asociațiile de profil din diverse sectoare reprezentative din cadrul comunității maghiare, asociații care reprezintă fermierii, antreprenorii, economiștii, tinerii, pe cele care vin din sistemul de educație etc., reprezintă pasul esențial în fundamentarea opiniilor și punctelor sale de vedere. ”UDMR a înțeles faptul că este nevoie de o consultare continuă cu segmentele comunității maghiare, pentru că doar în acest fel poate să-i reprezinte cu adevărat interesele și să contribuie în mod decisiv la împlinirea aspirațiilor sale”, a precizat europarlamentarul.
La dezbaterea cu studenții timișoreni intitulată ”Filozofia advocacy-ului” a participat, în calitate de invitat, și Michael Jäger, secretarul general al Taxpayers Association Europe.