Revitalizarea agriculturii din centrul și estul Europei, obiectiv al noii PAC

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) pune în centrul ei micii fermieri și fermierii tineri, unul dintre obiectivele importante fiind revitalizarea agriculturii și a comunităților rurale din centrul și estul Europei, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vineri după – amiază, în cadrul conferinței cu tema “PAC a UE în perioada 2014-2020” organizată de Asociația Județeană a Gospodarilor Maghiari din Arad.
“Cred că reforma PAC a declanșat cea mai mare luptă în Parlamentul European de la constituirea acestuia ca organism ai cărui reprezentanți sunt aleși prin vot direct. (…) PAC este formată dintr-un pachet de legi la care au fost depuse peste 7.400 de amendamente. (…) Prin măsurile noii PAC se urmărește reducerea decalajelor dintre agricultura și dezvoltarea rurală din vechile state membre și cele din centrul și estul UE. (…) Sunt convins că această reformă a PAC va rămâne în istorie ca reforma Cioloș”, a afirmat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a arătat că noua PAC anulează o serie de anomalii, cum ar fi cele care permiteau proprietarilor terenurilor de golf sau administratorilor de aeroporturi să primească subvenții agricole de milioane de euro doar pentru că aveau hectare de suprafețe înierbate. “Așa cum spunea și comisarul Dacian Cioloș, de subvenții trebuie să beneficieze companiile active în agricultură și nu aeroporturile sau terenurile de golf doar pentru că au suprafețe cu iarbă. (…) Firul roșu al noii PAC este legat de subvenționarea mai consistentă a micilor fermieri, a tinerilor sub 40 de ani și care pornesc o afacere agricolă, a start-up-urilor în agricultură în general, dar și de sprijinirea activităților non-agricole în mediul rural, care sunt considerate a fi importante în ideea în care locuitorii de la țară trebuie să ajungă să beneficieze într-o măsură mai mare de servicii de calitate, la fel ca și cei din mediul urban. (…)Media subvenției acordate pe hectar în România, pentru perioada 2007-2013, a fost de 130 de euro, urmând ca la finalul următorilor șapte ani, aceasta să ajungă la 190”, a spus Iuliu Winkler.
Deputatul european al UDMR a arătat faptul că anul 2014 este un an de tranziție, subliniind importanța pregătirii, mai ales a instituțiilor din domeniu, dar și a administrațiilor locale și județene, în vederea aplicării eficiente a noilor măsuri incluse în PAC.
“În contextul european creat de adoptarea Strategiei Europa 2020, care imprimă noile direcții în dezvoltarea UE, cu scopul de a depăși criza socială și a locurilor de muncă, dar și a intrării în vigoare a noului Cadru Financiar Multianual 2014-2020, UDMR a elaborat Planul de dezvoltare Transilvania 2020. Prioritățile de dezvoltare pe care le-am identificat își propun să valorifice potențialul Transilvaniei, iar pentru UDMR agricultura este una dintre aceste priorități”, a adăugat Iuliu Winkler.Conform deputatului european, UDMR va prezenta, în perioada imediat următoare, o variantă actualizată a Planului de dezvoltare Transilvania 2020.
La conferința care a avut loc la Casa Jelen din Arad au avut prezentări Kerekes Melinda, director adjunct APIA, și dr. Szabó Balázs din partea Ministerului ungar al Dezvoltării Rurale. La eveniment a participat și președintele UDMR Arad, Bognár Levente, iar discuțiile au fost moderate de Kocsik József, președintele Asociației Județene a Gospodarilor Maghiari din Arad.